Home » Natură » A fost aflat motivul pentru care ”adevăratul unicorn”, contemporan cu omul, a dispărut

A fost aflat motivul pentru care ”adevăratul unicorn”, contemporan cu omul, a dispărut

A fost aflat motivul pentru care ”adevăratul unicorn”, contemporan cu omul, a dispărut
Publicat: 02.12.2018
Un nou studiu a scos la iveală originea şi dispariţia unui gigant din Era Glaciară, un rinocer poreclit unicornul siberian, datorită cornului său care duce cu gândul la unicornul din cultura populară.

Echipa internaţională de cercetători australieni, olandezi, britanici şi ruşi a rezolvat o problemă veche ce avea în vedere legătura dintre unicornul siberian şi rinocerii actuali, scoţând la iveală că acesta a supravieţuit până mai târziu decât se credea anterior, fiind contemporan cu omul modern, scrie Phys.

Publicat în jurnalul Nature Ecology and Evolution şi condus de Natural History Museum, studiul arată că unicornul siberian a dispărut acum 36.000 de ani. Cauza a fost cel mai probabil retragerea păşunilor unde trăia, cauzată de schimbarea climatică.

Cântărind până la 3,5 tone şi având un singur corn, mamiferul (Elasmotherium sibiricum) care trăia în stepa din Rusia, Kazahstan, Mongolia şi nordul Chinei era un animal impresionant.

Analizele genetice au arătat că unicornul siberian era ultimul membru dintr-o familie de rinoceri. „Strămoşii unicornului siberian s-au separat de strămoşii tuturor rinocerilor acum peste 40 de milioane de ani”, a precizat Kieren Mitchell de la Australian Centre for Ancient DNA din cadrul University of Adelaide, coautor al studiului. „Acest lucru face ca unicornul siberian şi rinocerul alb african să fie rude şi mai îndepărtate decât sunt oamenii de maimuţe”, a adăugat cercetătorul.

Înainte se credea că mamiferul a dispărut cu mult înaintea ultimei Ere Glaciare, acum 200.000 de ani. În acest studiu au fost datate 23 de oase de unicorn siberian, ceea ce a dus la confirmarea că specia a supravieţuit cel puţin până acum 39.000 – 35.000 de ani. 

„Este puţin probabil ca prezenţa oamenilor să fi cauzat dispariţia”, a precizat coautorul Chris Turney, savant la University of New South Wales. „Unicornul siberian pare să fi fost afectat grav de începutul Erei Glaciare din Eurasia, atunci când scăderea accentuată în temperatură a dus la o creştere în teren îngheţat, reducând aria păşunilor pe care trăia”, a adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Când a dispărut ultimul ”unicorn” de pe Pământ. Analizele realizate asupra unei fosile rescriu teoriile anterioare privind dispariţia mamiferului

Imaginile NASA ale craterului Batagaika din Siberia scot la iveală un lucru extrem de îngrijorător – FOTO

Eveniment istoric în ştiinţa inseminării artificiale: subspecia de rinocer alb nordic poate fi salvată de la extincţie cu ajutorul unei femele rinocer gestantă

Sudan, ultimul mascul de rinocer alb, a murit. Mai există o singură soluţie pentru salvarea speciei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase