Home » Istorie » Test de cultură generală. Când au dispărut neanderthalienii?

Test de cultură generală. Când au dispărut neanderthalienii?

Publicat: 06.05.2022

La aproape două secole după ce naturalistul olandez Philippe-Charles Schmerling a descoperit prima fosilă de Neanderthal în 1829, încă încercăm să elucidăm misterul rudelor noastre străvechi și ne întrebăm de ce și când au dispărut neanderthalienii.

Acesta este cel mai dezbătut subiect din domeniul istoriei antice, iar experții nu se pot pune de acord cu privire la momentul când au dispărut neanderthalienii.

Dar un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences oferă noi răspunsuri și actualizează cronologia posibilei perioade de dispariție a oamenilor de Neanderthal din Europa.

Când au dispărut neanderthalienii?

O echipă de cercetători din Belgia, Anglia și Germania a colaborat între discipline și a ajuns la o ipoteză surprinzătoare: oamenii de știință înțelegeau greșit cronologia dispariției omului de Neanderthal.

Oamenii de știință au descoperit că oamenii de Neanderthal au dispărut probabil din nord-vestul Europei cu aproximativ 40.000 până la 44.000 de ani în urmă, adică mai devreme decât se credea anterior.

Analiza anterioară a datărilor cu radiocarbon a rămășițelor de Neanderthal găsite în ceea ce este cunoscut sub numele de Peștera Spionilor din Belgia a determinat vârste chiar și din urmă cu 24.000 de ani. Între timp, este mai frecvent acceptat că oamenii de Neanderthal au dispărut cu ceva timp între 30.000 și 40.000 de ani în urmă, scrie Inverse.com.

Echipa acestui studiu a efectuat o nouă analiză asupra neanderthalienilor din Peștera Spionilor, precum și a altor rămășițe de Neanderthal găsite în Belgia, găsind un nou interval de timp pentru dispariție.

A dispărut omul de neanderthal sau a fost asimilat de strămoșii moderni?

Dispariția omului de Neanderthal este privită de unii ca o adevărată extincție. Alții însă susțin că oamenii de Neanderthal nu au dispărut, ci au fost asimilați în fondul genetic modern al omului.

Înregistrările fosilelor sunt ambigue: câteva specimene umane moderne din paleoliticul superior european au fost propuse ca potențiali hibrizi umani moderni de Neanderthal, dar această interpretare a fost pusă la îndoială.

Analiza ADN-ului mitocondrial uman modern de Neanderthal și din Paleoliticul superior nu arată niciun semn de încrucișare.

Cu toate acestea, cercetări recente asupra ADN-ului de Neanderthal au găsit dovezi pentru amestecuri limitate: o mică parte (până la aproximativ 4%) din genomul non-africanilor examinați până acum poate proveni de la Neanderthal, sugerând că încrucișarea a avut loc probabil în Orientul Apropiat în timpul celei mai timpurii dispersii a oamenilor moderni din Africa, dar înainte de sosirea lor în Europa, se arată în Nature.

Factorii ce au dus la dispariție

Modelarea demografică a amestecului combinată cu expansiunea teritorială, totuși, indică faptul că acest nivel de introgresie s-ar fi produs în condiții de rate de încrucișare foarte scăzute (mai mici de 2%) și bariere puternice în calea reproducerii între neanderthalieni și oamenii moderni, aducând astfel argumente împotriva asimilării.

Până la finalizarea analizării genomului și ADN-ului antic de Neanderthal ale europenilor moderni timpurii datând din Paleoliticul superior și în urma descoperirii recente a unei a treia specii, posibil coexistente, din peștera Denisova, este prematur să se concluzioneze că nivelul de amestec observat în prezent constituie asimilare.

Indiferent de această mică contribuție la fondul genetic uman modern, populațiile de Neanderthal din Europa au dispărut brusc din punct de vedere al fosilelor și au fost propuse mai multe scenarii pentru a explica această observație. Majoritatea invocă un anumit grad de concurență, directă sau indirectă, cu oamenii moderni, sau alternativ, deteriorarea condițiilor de mediu, ca factori majori.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii au descoperit mormântul oficialului responsabil de documentele secrete ale faraonului Userkare

Cum arăta peisajul cu 4.000 de ani înainte de Stonehenge? Un studiu a găsit răspunsul

Kom El Shoqafa sau „Teatrul morților”, catacombele care adăpostesc sute de cadavre

Craniile umane, rămase în urma sacrificiilor rituale, erau expuse public în urmă cu 1.000 de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase