Home » Istorie » Kom El Shoqafa sau „Teatrul morților”, catacombele care adăpostesc sute de cadavre

Kom El Shoqafa sau „Teatrul morților”, catacombele care adăpostesc sute de cadavre

Kom El Shoqafa sau „Teatrul morților”, catacombele care adăpostesc sute de cadavre
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.05.2022

Catacombele din Kom El Shoqafa, care înseamnă „movila de cioburi” sau „cioburi de oală”, este o necropolă subterană aflată sub străzile Alexandriei de astăzi din Egipt.

Alexandria este situată în partea de est a bazinului mediteranean, în nordul Egiptului, și a fost fondată în apropierea unei așezări egiptene numite Rhacotis (care a devenit cartierul egiptean al orașului), de către Alexandru cel Mare, în anul 331 î.Hr. după ce a capturat Satrapia egipteană de la perși, scrie HeritageDaily.

Orașul a fost faimos pentru Farul Pharos din Alexandria (una dintre cele șapte minuni ale lumii antice) și pentru Marea Bibliotecă.

Alexandria a fost centrul intelectual și cultural al Mediteranei antice pentru o mare parte din epoca elenistică și pe toată perioada romană.

O fuziune rară de arhitectură elenistică, egipteană și romană

Numele Kom El Shoqafa este probabil dat de cantitățile de vase de teracotă, farfurii și obiecte depuse în apropiere de către persoanele care vizitau mormintele în antichitate.

Vizitatorii aduceau adesea mâncare și vin, spargând intenționat recipientele și aruncându-le în afara intrării în catacombă.

Kom El Shoqafa a fost construită pentru prima dată în secolul al II-lea d.Hr., în timpul epocii împăraților Antonini, la mică distanță de acropola antică, servind ca loc de înmormântare asociat cultului funerar faraonic.

În timp, necropola s-a dezvoltat într-un labirint de tuneluri și camere pe mai multe etaje, la care se accede printr-o scară în spirală și care este împărțită în Hypogeum 1 și Hypogeum 2.

Kom El Shoqafa a fost folosit de locuitorii din Alexandria timp de peste trei secole

Catacombele reprezintă o fuziune rară de arhitectură elenistică, egipteană și romană imperială timpurie, cu zeci de camere împodobite cu piloni sculptați, statui și alte simboluri religioase romano-egiptene, nișe funerare, sarcofage, precum și o mare sală de banchet în stil roman, unde se organizau mese comemorative de către rudele defuncților.

Morții ar fi fost coborâți printr-un puț vertical cu ajutorul unor frânghii, iar scara ducea la o rotondă cu o fântână centrală.

Rotonda face legătura cu triclinium, Sala lui Caracalla, în care au fost găsite oase de cai și de oameni, și camera principală a mormântului, care are o fațadă asemănătoare unui templu, formată din două coloane surmontate de papirus, lotus, frunze de acantus și o arhitravă cu un relief cu un disc solar înaripat central, flancat de șoimi Horus.

Kom El Shoqafa a fost folosit de locuitorii din Alexandria timp de peste trei secole, unde camere suplimentare au fost sculptate în roca de bază, creând o rețea de stupi care putea găzdui aproximativ 300 de cadavre.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Descoperirea care i-a uimit pe arheologi. O necropolă feniciană unică, scoasă la lumină

O necropolă imperială a fost descoperită în Corsica. Ce sugerează mormintele găsite de arheologi

Zeci de sarcofage vechi și un templu funerar, descoperite în necropola egipteană Saqqara

Legaţi cu lanţuri şi după moarte. Descoperire tulburătoare făcută de arheologi într-o necropolă romană (FOTO)

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase