Home » Istorie » Cum au dispărut neanderthalienii din Peninsula Iberică? Uneltele ar putea oferi răspunsul

Cum au dispărut neanderthalienii din Peninsula Iberică? Uneltele ar putea oferi răspunsul

Publicat: 03.04.2022

Populațiile de neanderthalieni din Peninsula Iberică s-au confruntat cu extincții și înlocuiri locale chiar înainte de sosirea lui Homo sapiens.

Potrivit unui studiu, publicat în revista PLOS ONE, de cercetătorii de la Muzeul Arheologic din Bilbao, Spania, neanderthalienii au dispărut în urmă cu aproximativ 40.000 de ani, dar multe detalii ale dispariției lor rămân neclare.

Pentru a elucida situația, este util să explorăm modul în care populațiile de neanderthalieni se schimbau în ultimele lor milenii.

În acest studiu, cercetătorii au examinat distribuția unui complex de unelte, cunoscut sub numele de Châtelperronian, despre care se crede că este unic pentru anumite populații din Franța și Peninsula Iberică.

Neanderthalienii au dispărut în urmă cu aproximativ 40.000 de ani

Cercetătorii au examinat peste 5.000 de rămășițe de unelte Châtelperronian dintr-un sit numit Aranbaltza II din Barrika, în nordul Peninsulei Iberice, datând de acum aproximativ 45.500 de ani, potrivit EurekAlert.

Comparând acest sit cu alte situri de unelte neanderthaliene din apropiere, ei documentează că sistemul Châtelperronian nu se suprapune în timp cu tehnologiile neanderthaliene mai vechi din această regiune, sugerând că uneltele Châtelperroniene nu au fost dezvoltate din tehnologia iberică anterioară, ci au provenit din altă parte înainte de a migra în regiune.

De asemenea, au descoperit că uneltele Châtelperroniene apar mai devreme decât primele unelte Homo sapiens din Peninsula Iberică.

Declinul și dispariția neanderthalienilor

Pe baza acestor dovezi, autorii sugerează că vechile populații de neanderthalieni iberici au dispărut, luându-și cu ele stilurile de unelte, și au fost înlocuite de diferite grupuri de neanderthalieni care foloseau unelte Châtelperroniene, migrând probabil din Franța, iar aceste populații au fost la rândul lor înlocuite de Homo sapiens.

Cercetătorii propun ca aceste modele de înlocuire locală și dispariție a neanderthalienilor să fie un domeniu important de studiu viitor, deoarece ar fi putut juca un rol semnificativ în declinul și dispariția finală a neandertalienilor.

„Neanderthalienii cu tehnologie Châtelperroniană au ocupat nordul Peninsulei Iberice în urmă cu aproximativ 43.000 de ani. Acest teritoriu era neocupat la acea vreme, ca urmare a dispariției anterioare a grupurilor locale de neanderthalieni, împreună cu tehnologia lor”, adaugă autorii studiului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Neandertalii şi oamenii moderni au evoluat în direcţii diferite în urmă cu 800.000 de ani în urmă

O peșteră din Germania, care ar fi conținut „oase de inorog”, găzduiește de fapt o comoară extrem de rară

Au fost creați mini-creieri de neanderthali prin modificarea unei singure gene umane

Dovezile unei posibile „populații hibride” omul de Neanderthal – omul modern

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase