Home » Istorie » Peste 100 de așezări antice, scoase la lumină lângă Zidul lui Hadrian

Peste 100 de așezări antice, scoase la lumină lângă Zidul lui Hadrian

Peste 100 de așezări antice, scoase la lumină lângă Zidul lui Hadrian
Credit: Manuel Fernández-Götz et al., Antiquity 2022/Historic Environment Scotland
Publicat: 29.05.2022

Arheologii au descoperit 134 de așezări antice la nord de Zidul lui Hadrian, din jurul perioadei de ocupație romană. Zidul lui Hadrian (Vallum Aulium) a fost o fortificație defensivă romană care se întindea pe o distanță de 116 km, de la Mais (Solway Firth), până la malul râului Tyne la Segedunum (Wallsend).

În urma urcării lui Hadrian pe tron în anul 117 d.Hr., acesta a construit un zid cum nu a mai fost altul în lumea romană, un zid care a fost o expresie fizică a puterii Romei pentru a consolida politica romană de apărare și pentru a indica cea mai nordică frontieră a Imperiului.

Nu se știe dacă acest lucru ar fi descurajat o amenințare din partea triburilor nordice, unii cercetători sugerând că zidul a servit pentru a oferi un mijloc de control al imigrației și al vămilor pentru impozitare.

În anul 142 d.Hr., împăratul Antoninus Pius a extins granița și mai mult spre nord și a construit Zidul Antonin (Vallum Antonini). Acest zid se întindea pe o distanță de 62,7 km și a anexat pământurile stăpânite anterior de triburile Damnonii, Otadini, Novantae și Selgovae.

Cea mai nordică frontieră a Imperiului

Studiile anterioare s-au axat în principal pe arheologia romană, adică pe forturile, rețeaua de drumuri, taberele și așezările romane care se extind spre nord în părți din Caledonia (Scoția) între cele două ziduri.

„Aceasta este una dintre cele mai interesante regiuni ale Imperiului, deoarece reprezenta cea mai nordică frontieră a acestuia și pentru că Scoția a fost una dintre foarte puținele zone din Europa de Vest asupra căreia armata romană nu a reușit niciodată să stabilească un control deplin”, a declarat autorul principal, Dr. FernándezGötz, de la Universitatea din Edinburgh.

În cadrul unui nou proiect de cercetare, publicat în revista Antiquity, arheologii de la Universitatea din Edinburgh s-au concentrat asupra regiunii din jurul fortului Burnswark din Scoția și și-au extins studiul pe o suprafață de aproximativ 1500 km pătrați.

Una dintre cele mai interesante regiuni ale Imperiului

Echipa a descoperit 134 de așezări din Epoca Fierului necunoscute până acum, constând în principal în ferme vechi locuite de populația tribală indigenă din Caledonia.

Datele conturează o imagine mai completă a peisajului antic, dezvăluind distribuții deseori dense de situri dispersate în întreaga regiune cu o regularitate care vorbește despre un model de așezări foarte bine organizat.

De asemenea, arheologii cercetează descoperirile notabile în detaliu, folosind geofizica și aplicând datarea cu radiocarbon pentru a obține o imagine mai completă a așezărilor, scrie HeritageDaily.

Cercetătorii speră că vor obține o imagine mai clară a modului în care viața s-a schimbat înainte, în timpul și după ocupația romană.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor

Zenobia: regina care a sfidat Imperiul Roman

Imperiul Roman şi dinastia chineză Han, primele cauze umane ale încălzirii globale

Rafael a recreat un pigment egiptean pierdut odată cu căderea Imperiului Roman

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase