Home » Istorie » Test de cultură generală. Cu ce țări se învecinează România?

Test de cultură generală. Cu ce țări se învecinează România?

Test de cultură generală. Cu ce țări se învecinează România?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.07.2022

Pare o întrebare simplă, la care ar putea (sau cel puțin ar trebui să poată) să răspundă orice român, dar tu știi cu ce țări se învecinează România?

Există o anumită simetrie în structura fizică a României. Țara noastră formează o unitate geografică destul de complexă, fiind centrată în Bazinul Transilvaniei, în jurul căruia vârfurile Munților Carpați și subunitățile lor formează o serie de curburi. Dincolo de această zonă, câmpiile vaste din sudul și estul României, potențialul lor fiind crescut de Dunăre și afluenții săi, formează o regiune fertilă care se întinde până la frontiere.

Există o diversitate mare în topografia, geologia, clima, hidrologia, flora și fauna României, iar timp de milenii acest mediu natural a purtat amprentele populațiilor umane, scrie Britannica.

Cu câte țări se învecinează România și care sunt acestea?

Țara noastră se învecinează cu Ucraina la nord, Republica Moldova la nord-est, Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, și Ungaria la vest. Așadar, România se învecinează cu cinci țări.

Așadar, fiecare regiune geografică a României are propria sa cultură, fapt ce reflectă și este produsul istoriei regionale. Transilvania și Banatul au fost conduse timp de multe secole de Austria și Ungaria, iar arhitectura din aceste zone reflectă stilurile gotic, baroc și romanic.

Fiecare zonă a României reflectă propria sa cultură

Pe de altă parte, Moldova, fiind în estul României, are o cultură care reflectă proximitatea sa față de Ucraina și Rusia, deși au fost identificate și urme ale influențelor tătare și altor populații din Asia centrală în arta sa populară. Logia, un element arhitectonic care are forma unui coridor sau galerii, acoperite și deschise către exterior, a evoluat în regiunea mediteraneeană și a fost introdusă pentru prima oară în locuințele din Țara Românească (Valahia).

Regiunea a absorbit, de asemenea, influențe de la Imperiul Bizantin și Orientul Mijlociu Islamic. Minoritățile ungare, germane și rrome, care sunt răspândite  pe întreg teritoriul țării, își păstrează propriile tradiții, care se reflectă în artele populare, stilul vestimentar și cel gastronomic.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. În ce direcție curge Dunărea?

Test de cultură generală. Din ce munți izvorăște Mureșul?

Test de cultură generală. Care este cel mai înalt vârf montan din România?

Test de cultură generală. Care sunt cei mai vechi munți din România?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase