Home » Natură » Test de cultură generală. Din ce munți izvorăște Mureșul?

Test de cultură generală. Din ce munți izvorăște Mureșul?

Test de cultură generală. Din ce munți izvorăște Mureșul?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.06.2022

Râul Mureș este un râu important care străbate nu doar România, ci și Ungaria. Cu toate acestea, puțini știu de unde izvorăște acesta.

Mureșul (în latină Maris, în maghiară Maros) este un râu, care curge în România și Ungaria, în lungime de 789 km și se varsă în Tisa.

Acesta izvorăște din Munții Hășmașu Mare, străbate Depresiunea Giurgeu și Defileul Deda – Toplița, traversează Transilvania, separând astfel Podișul Târnavelor de Câmpia Transilvaniei, străbate culoarul Alba-Iulia – Turda, în Carpații Occidentali separă Munții Apuseni de Munții Poiana Ruscă, străbate Dealurile de Vest, Câmpia de Vest trecând prin municipiul Arad spre Ungaria, unde se varsă în râul Tisa.

Pentru 22,3 km râul marchează frontiera româno-ungară.

Mureșul marchează frontiera româno-ungară

Astfel, în traseul său, Mureșul ajunge în Câmpia Tisei pentru a se uni cu râul Tisa (Tisza) la Szeged, Ungaria, după un curs de aproximativ 725 km, scrie Britannica.

Mureșul este cel mai important afluent al Tisei în ceea ce privește cantitatea de apă. Suprafața mare a bazinului său, lungimea sa și tăietura diagonală prin bazinul Transilvaniei fac din el o importantă cale de circulație.

De asemenea, râul este navigabil pentru ambarcațiuni mici în aval de Deva și este urmat de artere rutiere și feroviare, iar pe cursul său se află mai multe orașe și localități importante.

Unul dintre cele mai importante râuri ale bazinului carpatic

Astfel, Mureșul este considerat unul dintre cele mai semnificative râuri ale bazinului carpatic, iar cei mai importanți afluenți ai săi sunt Târnava, Arieșul, Sebeșul, Cugirul și Cerna.

În plus, râul dispune de o gamă variată de specii de pești (crap, somn, caras, știucă etc) ceea ce face posibilă practicarea pescuitului sportiv.

Istoricii susțin că încă din Antichitate, râul Mureș a reprezentat o cale navigabilă foarte intens folosită atât în scop comercial comercial, cât și în scop strategic, devenind cu timpul o adevărată „autostradă“  a zonei de la Nord de Dunăre. Primele informații menționate despre Mureș au fost făcute de Herodot în anul 484 î. Hr., care îl numea râul Maris.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, situat în județul Mureș, se redeschide vineri

Cercetătorii descoperă specii de crocodili care s-au hrănit cu strămoșii oamenilor. Cât de fioroși erau?

Imagini inedite. Mai mulți cerbi, filmați într-o pădure din Mureș

Zeci de obiective din Maramureș, incluse în Ruta Cultural Turistică a patrimoniului muzeal din România

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase