Home » Istorie » Cât de prosperă era regiunea Mării Negre în perioada medievală? Un tezaur de monede oferă răspunsul

Cât de prosperă era regiunea Mării Negre în perioada medievală? Un tezaur de monede oferă răspunsul

Publicat: 11.08.2022

Arheologii din cadrul expediției Arheologice de la Phanagoria au descoperit un tezaur de monede în timpul săpăturilor efectuate la Phanagoria, de-a lungul peninsulei Taman, din Marea Neagră.

Phanagoria a fost fondată la mijlocul secolului al VI-lea î.Hr. de coloniști greci pe malul Golfului Taman. Așezarea antică și necropola includ peste 700 de movile și ocupă 2223 de hectare.

Echipa de cercetare a găsit o pungă care conținea 30 de monede, între rămășițele a două locuințe incendiate din oraș.

Potrivit arheologilor din cadrul expediției Arheologice de la Phanagoria, este vorba despre un tip de monedă grecească bătută în Regatul Bosfor. Cercetătorii sugerează că monedele au fost pierdute sau ascunse în timpul atacurilor turcilor sau hunilor asupra Fanagoriei.

Monedele, pierdute sau ascunse în timpul atacurilor turcilor sau hunilor

De asemenea, anul trecut, un tezaur similar de 80 de monede a fost găsit ascuns în interiorul unei amfore nu departe de locul ultimei descoperiri, în timp ce săpături anterioare de-a lungul Peninsulei Taman au găsit comori în Hermonassa și Kitey.

O analiză a acestora le permite arheologilor să evalueze bogăția oamenilor care trăiau de-a lungul peninsulei, sugerând că locuitorii aveau aproximativ 30-80 de monede pentru nevoile lor zilnice.

Echipa estimează că economiile locuitorilor din fiecare oraș din regiune se ridicau la aproximativ 1.000 de astfel de monede, scrie HeritageDaily.

De ce sunt unice aceste monede?

Monedele din Bosfor sunt unice prin faptul că au fost bătute ultima dată în anul 34 d.Hr., dar au continuat să fie folosite în regiune cel puțin până la sfârșitul secolului al VI-lea.

După ce Fanagoria a devenit o dependență bizantină, în teritoriu a circulat și aurul bizantin, care avea o valoare mai mare decât monedele bosporane.

Cu toate acestea, spre deosebire de cele de cupru, monedele de aur erau folosite aproape exclusiv pentru tranzacții mari și doar cele mai bogate clase medievale și le puteau permite.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un „tezaur” de statui și sarcofage antice din bronz a fost descoperit la Saqqara

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Cel mai mare tezaur de argint roman, găsit în Augsburg

Arheologii din Israel au descoperit un tezaur de monede rare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase