Home » Știință » Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Cel mai mare „tezaur de exocomete” descoperit vreodată într-un alt sistem solar

Credit: Profimedia
Publicat: 02.05.2022

În ultimii 30 de ani, steaua Beta Pictoris i-a fascinat pe astronomi, deoarece le permite să observe un sistem planetar în curs de formare.

Acesta este alcătuit din cel puțin două planete tinere și conține, de asemenea, comete, care au fost detectate încă din anul 1987.

Acestea au fost primele comete observate vreodată în jurul unei alte stele decât Soarele.

Acum, o echipă internațională de cercetători condusă de Alain Lecavelier des Etangs, cercetător CNRS la Institutul de Astrofizică din Paris, a descoperit 30 de astfel de exocomete și a determinat dimensiunea nucleelor lor, care variază între 3 și 14 kilometri în diametru, raportează Phys.org.

O nouă perspectivă asupra originii și evoluției cometelor

De asemenea, oamenii de știință au reușit să estimeze distribuția dimensiunilor obiectelor, adică proporția de comete mici față de cele mari existente în sistem.

Este pentru prima dată când această distribuție a fost măsurată în afara Sistemului nostru Solar și este izbitor de asemănătoare cu cea a cometelor care orbitează în jurul Soarelui.

Aceasta arată că, la fel ca și cometele din Sistemul nostru Solar, exocometele din β Pictoris au fost modelate printr-o serie de coliziuni și dezmembrări.

Primele comete observate vreodată în jurul unei alte stele decât Soarele

Această lucrare aruncă o nouă lumină asupra originii și evoluției cometelor din sistemele planetare.

Deoarece o parte însemnată din apa de pe planeta noastră își are probabil originea în comete, oamenii de știință caută să înțeleagă impactul acestora asupra caracteristicilor altor planete.

Descoperirile lor, publicate în Scientific Reports, sunt rezultatul a 156 de zile de observare a sistemului β Pictoris cu ajutorul satelitului Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA.

În plus, alte observații viitoare, realizate în special cu ajutorul telescoapelor spațiale Hubble și James Webb, ar trebui să le permită oamenilor de știință să afle și mai multe în viitor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

NASA a confirmat cea mai mare cometă detectată vreodată. Ce dimensiuni are?

Cometa Leonard s-a stins. Povestea unui vizitator luminos într-o perioadă întunecată

Cea mai mare cometă observată vreodată este de mărimea unei planete mici

Planeta Mercur are coadă precum o cometă. Din ce este alcătuită

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase