Home » Istorie » Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

Karahan Tepe, situl îngropat intenționat de locuitori și abandonat. Ce secrete ascunde?

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 08.08.2022

Karahan Tepe, cunoscut local sub numele de ,,Keçilitepe”, este un sit preistoric situat într-o zonă montană din Munții Tektek, în regiunea Anatoliei de sud-est a Turciei, cunoscută sub numele de Taș Tepeler.

Taș Tepeler conține o colecție de monumente antice care include situl Göbekli Tepe, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru care Karahan Tepe este adesea numit situl său înfrățit.

Karahan Tepe a fost descoperit pentru prima dată în 1997, dar primul studiu sistematic a fost efectuat în anul 2000, care a dezvăluit bazine asemănătoare unor bazine sculptate în roca de bază, precum și un număr considerabil de dălți, mărgele, fragmente de vase de piatră, pietre de măcinat.

Situl înfrățit cu Göbekli Tepe

Descoperirea vârfurilor de săgeți, a răzuitoarelor, a perforatoarelor, a lamelor și a uneltelor de piatră din silex sau obsidian sugerează că locuitorii supraviețuiau în principal prin vânătoare-culegere sau prin creșterea animalelor, spre deosebire de majoritatea așezărilor neolitice care se bazau pe agricultură (fapt dovedit de lipsa vegetației cultivate in zonă).

Descoperirile sugerează, de asemenea, că situl a fost activ în timpul perioadei neolitice, corespunzând cu situri contemporane precum Sefer Tepe, la 15 km nord, Sanlıurfa-Yenimahalle, la 63 km vest, și Göbekli Tepe, la 40 km vest.

Studiile ulterioare au constatat că Karahan Tepe are asemănări cu Göbekli Tepe II.

Un vast complex ritualic

Mai exact, este vorba despre 266 de piloni cu elemente arhitecturale în formă de T care se potrivesc și reliefuri cu animale reprezentând: șerpi, insecte, păsări, capul și picioarele anterioare ale unui iepure, picioarele posterioare și coada unei gazele și picioarele posterioare ale unui animal neidentificat.

Situl mai larg include locuințe circulare în cadrul unui vast complex ritualic, unde au fost găsite structuri ceremoniale tăiate în roca de bază. Una dintre aceste structuri este o cameră tăiată în stâncă care conține 11 falusuri gigantice, supravegheate de un cap bărbos cu un corp de șarpe.

La Karahan Tepe există mai multe reprezentări de oameni decât la Göbekli Tepe, ceea ce indică faptul că oamenii începuseră să se considere distinși de lumea animală, însă, cu timpul, situl a fost îngropat intenționat de către locuitori și abandonat, scrie Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Palatul nepotului lui Ginghis Han ar fi fost găsit de arheologi

Seceta severă din Italia a dezvăluit „Podul lui Nero”, o comoară arheologică

Arheologii ar fi găsit Templul pierdut al lui Hercule

Oasele umane, folosite ca bijuterii preistorice. Ce au descoperit arheologii în 177 de morminte?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase