Home » Istorie » Nativii americani și movilele lor. Cât de impunătoare erau construcțiile?

Nativii americani și movilele lor. Cât de impunătoare erau construcțiile?

Nativii americani și movilele lor. Cât de impunătoare erau construcțiile?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.08.2022

Culturile nativilor americani din regiunea Marilor Lacuri, din valea râului Ohio și din valea râului Mississippi au construit mari movile de pământ caracteristice pe o perioadă de peste 5.000 de ani în Statele Unite.

Academicienii din secolul al XIX-lea au emis teoria că nativii americani erau prea primitivi pentru a fi asociați cu movilele, sugerând în schimb că acestea aparțineau unei culturi pierdute care a dispărut înainte de sosirea lui Columb în 1492.

Una dintre primele teorii a sugerat ca, de fapt, constructorii movilelor erau de origine nordică, care s-au stabilit în America și au migrat spre sud pentru a deveni Toltecii din Tula, Mexic.

Teorii ulterioare i-au asociat cu urmașii israeliților, egiptenilor antici, galezilor, irlandezilor, grecilor, chinezilor, fenicienilor și chiar au trecut pe tărâmul pseudoștiinței, sugerând o asociere cu continentul pierdut al Atlantidei.

De ce sunt movilele speciale?

Studiile academice adecvate au arătat că movilele au fost construite de culturile nativilor americani pe o perioadă cuprinsă între aproximativ 3500 î.Hr. și secolul al XVI-lea d.Hr., care include o parte din perioada arhaică (8000 până la 1000 î.Hr.), perioada Woodland (1000 î.Hr. până la 1000 d.Hr.) și perioada Mississippiană (800 d.Hr. până la 1600 d.Hr.).

Unul dintre cele mai vechi complexe de movile a fost construit la Watson Brake, în Louisiana, în jurul anului 3500 î.Hr. în timpul perioadei arhaice. Situl a fost dezvoltat de-a lungul secolelor de o societate de vânători-culegători preagricolă, preceramică, care a ocupat situl în mod sezonier.

Constructorii au construit un aranjament de unsprezece movile de pământ cu o înălțime de aproximativ 7,6 metri, conectate între ele prin creste pentru a forma un complex de formă ovală.

Un alt sit timpuriu este Poverty Point, un complex ceremonial de movile și creste situat pe Bayou Macon, tot în Louisiana. Poverty Point a fost construit în mai multe faze, cea mai timpurie fiind în jurul anului 1800 î.Hr. în timpul perioadei arhaice târzii, continuând până în anul 1200 î.Hr.

Unul dintre cele mai vechi complexe de movile

Constructorii au fost o societate de vânători-pescatori-culegători, identificată ca fiind cultura Poverty Point, care a locuit întinderi din Valea inferioară a Mississippi și din împrejurimile coastei Golfului.

Terasamentele constau din șase creste concentrice în formă de C, care se întind pe trei sferturi de milă pe creasta cea mai exterioară. Cele mai distincte caracteristici de la nivelul solului sunt movilele construite cu un tip de sol argilos care atinge înălțimi de până la 21,9 metri.

În perioada Woodland, culturile care construiau movile existau în toată partea de est a Statelor Unite, ajungând până la Crystal River, în vestul Floridei. Una dintre aceste culturi este cultura Adena din Ohio, care construia în principal movile mortuare pentru ritualurile de înmormântare, în care pământul era îngrămădit imediat deasupra unei clădiri mortuare arse pentru a forma monumentul.

Tot în Ohio, în perioada Woodland, se află și cultura Hopewell, un ansamblu de populații foarte dispersate, conectate printr-o rețea comună de rute comerciale.

Movilele adăpostesc înmormântări complexe

Oamenii din această cultură au construit movile geometrice complexe folosite pentru înmormântări și terasamente care au forma unor animale, păsări sau șerpi contorsionați.

Hopewell a creat unele dintre cele mai frumoase obiecte de artizanat și opere de artă din cele două Americi. Cele mai multe dintre lucrările lor aveau o anumită semnificație religioasă, iar înmormântările lor erau pline de coliere, sculpturi ornamentate din os sau lemn, ceramică ceremonială decorată, dopuri pentru urechi și pandantive.

În perioada Mississippiană, construcția de movile a atins noi culmi, culturi precum cultura Plaquemine și cultura Mississippiană construind movile cu platforme gigantice și așezări care rivalizau cu orașele europene ca mărime la acea vreme.

Cel mai faimos dintre acestea este Cahokia, un centru al culturii Mississippian care a fost construit în jurul anului 1050 d.Hr. în vestul statului Illinois. Cahokia conținea 120 de movile de pământ.

De ce au fost movilele abandonate?

Movilele variau ca mărime și formă, de la platforme ridicate, la modele conice și vârfuri de creastă, cel mai mare fiind ,,Movila Călugărilor”, o platformă lungă de 290 de metri formată din terase ridicate, scrie HeritageDaily.

După sosirea europenilor în Americi, primii exploratori au găsit teritoriile constructorilor de movile în mare parte depopulate și movilele în mare parte abandonate. Cu toate acestea, există unele relatări, care descriu modul în care nativii americani construiau movilele și practicile lor culturale.

Una dintre ultimele culturi de constructori de movile, Fort Ancient Culture, a avut probabil contacte și a făcut comerț cu europenii, deoarece în arhivele arheologice pot fi găsite dovezi ale unor bunuri fabricate în Europa. Aceste artefacte includ articole din alamă și oțel, sticlărie și bunuri topite sau sparte, refăcute în articole noi.

Cultura Fort Ancient a fost în mare parte exterminată de valuri succesive de boli, cum ar fi variola și gripa, în secolul al XVII-lea, ceea ce sugerează că declinul demografic al culturilor mai largi de construcție a movilelor din această perioadă a fost, de asemenea, rezultatul bolilor introduse de primii europeni care au intrat în contact.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ramasitele algelor marine deconspira urmele primilor nativi americani

Monumentul Navajo, simbolul unei culturi antice a nativilor americani

10 invenţii şi descoperiri ale nativilor americani

Vaticanul face o dezvăluire: cea mai veche frescă în care europenii i-au desenat pe nativii americani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase