Cele mai vechi movile ceremoniale create vreodată de om în America de Nord

29 08. 2022, 19:00

Două movile înalte de șase metri din campusul Universității de Stat din Louisiana (LSU) sunt cele mai vechi structuri create de om descoperite vreodată în America de Nord.

Folosind datarea cu radiocarbon, autorii studiului publicat în American Journal of Science, au stabilit că eforturile de construire la movile au început în urmă cu 11.000 de ani și au fost finalizate pe parcursul a mai multor milenii.

Analiza sedimentelor prelevate din cele două movile din campusul LSU a arătat că acestea au fost construite în straturi, dintre care cel mai vechi conținând cenușă de la stuf ars și plante de trestie. În cenușă, cercetătorii au descoperit fragmente microscopice de oase carbonizate de mamifere numite osteoni.

„Straturile de fitoliți de stuf și trestie, care conțin un număr foarte mic de osteoni, sunt indicative ale unor ample incendii”, au scris autorii. Astfel de infernuri ar fi fost prea fierbinți pentru gătit și, prin urmare, este probabil să fi îndeplinit o funcție rituală. „Această descoperire susține argumentul că focurile au fost folosite pentru ceremoniale sau incinerații”, au conchis cercetătorii, potrivit IFL Science.

Rolul ritualic al movilelor

Echipa nu a putut determina dacă osteonii erau de origine umană sau animală. „Am cerut permisiunea de a efectua teste ADN pe materialul osos microscopic găsit, dar permisiunea a fost refuzată de comunitățile nativ-americane care au fost contactate”, au dezvăluit aceștia.

Cunoscute sub numele de Movila A și Movila B, cele două structuri din America de Nord au fost asamblate de culturile indigene antice și au fost finalizate abia acum 6.000 de ani. Potrivit cercetătorilor, structurile sunt aliniate cu un punct de la orizont care se află la 8,5 grade Est de Nordul adevărat. În urmă cu șase milenii, steaua gigantică roșie Arcturus, care este printre cele mai strălucitoare stele de pe cer, ar fi răsărit chiar în acest punct.

Comentând această descoperire, autorul studiului, Brooks Ellwood a explicat că „oamenii care au construit movilele, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, au coordonat orientarea structurilor pentru a se alinia cu Arcturus, văzut pe cerul nopții la acel moment”.

Reconstruirea istoriei celor două movile

Prin analiza lor, cercetătorii au reconstruit istoria celor două movile, dezvăluind că Movila B a fost inițiată cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, în timp ce Movila A a fost începută acum aproximativ 9.500 de ani. Cu toate acestea, distribuția rădăcinilor copacilor în movile sugerează că acestea au fost abandonate timp de aproximativ un mileniu, începând cu 8.200 de ani în urmă, atunci când emisfera nordică a cunoscut o scădere bruscă și drastică a temperaturilor.

„Nu știm de ce au abandonat movilele în urmă cu aproximativ 8.200 de ani, dar știm că mediul lor s-a schimbat brusc și dramatic, ceea ce ar fi putut afecta multe aspecte ale vieții lor de zi cu zi”, spune Ellwood. Construcția a fost reluată în cele din urmă cu aproximativ 7.500 de ani în urmă, când cele două denivelări aveau aproximativ jumătate din înălțimea lor actuală. În următorii 1.500 de ani, cele două movile au fost construite până la dimensiunea lor actuală, moment în care „movilele din campusul LSU au fost abandonate definitiv de indigeni”.

În ciuda faptului că au fost părăsite, cele două mici dealuri au rezistat testului timpului, ceea ce i-a determinat pe autori să speculeze că „movilele din campusul LSU ar putea reprezenta cele mai vechi structuri create de om cunoscute și încă intacte de pe Pământ”.

Vă mai recomandăm și:

Stilul de viață al locuitorilor din Pompeii, dezvăluit de noi descoperiri

Sfârșitul țânțarilor ar putea fi mai aproape datorită acestei descoperiri genetice

Ce beneficii pot aduce algele verzi pentru mediu? Iată cele mai noi descoperiri

Strămoșii noștri ciudați: 10 descoperiri bizare despre civilizațiile antice