Home » Istorie » Stilul de viață al locuitorilor din Pompeii, dezvăluit de noi descoperiri

Stilul de viață al locuitorilor din Pompeii, dezvăluit de noi descoperiri

Publicat: 12.08.2022

Arheologii au excavat o selecție de obiecte de uz casnic și mobilier, dezvăluind stilul de viață al clasei mijlocii romane din Pompeii.

Pompeii a fost un oraș roman, situat în apropiere de Napoli, în regiunea Campania din Italia.

Pompeii, împreună cu Herculaneum și multe vile din împrejurimi, a fost îngropat sub 4-6 m de cenușă vulcanică și piatră ponce în timpul erupției Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr.

Săpăturile la lararium din zona de nord a Pompeiului, în așa-numita Regio V, au scos la iveală încăperi suplimentare în care arheologii au reușit să creeze mulaje din ipsos ale golurilor lăsate de mobilier și obiecte de uz casnic într-o domus romană.

Misterele orașului îngropat sub cenușă

Una dintre încăperi a fost identificată ca fiind un dormitor, în care echipa a găsit un pat cu părți din cadru încă păstrate, un cufăr care conținea o farfurie și o lampă cu ulei cu două guri care îl înfățișează pe Zeus transformându-se într-un vultur și conturul unei perne în care textura țesăturii este încă vizibilă.

Lângă pat se află o masă circulară cu o cană de ceramică, o farfurie de sticlă și două cruciulițe de sticlă, iar la baza mesei se află o altă cruciuliță de sticlă și mai multe ulcioare și amfore.

O altă cameră pare a fi o magazie folosită pentru depozitarea amforelor, în timp ce afară, într-un coridor adiacent, echipa a găsit un dulap de lemn înalt de 2 metri care conține ulcioare, amfore și farfurii de sticlă, scrie Heritage Daily.

,,În Imperiul Roman, o parte a populației se lupta cu statutul social”

De asemenea, a fost identificat un etaj superior, care s-a prăbușit între timp în nivelurile inferioare, care conținea tablete de ceară, un arzător de parfum sub formă de leagăn și un dulap mare folosit pentru depozitarea ceramicii și a obiectelor de sticlă.

,,În Imperiul Roman exista o parte amplă a populației care se lupta cu statutul social și pentru care pâinea de zi cu zi era orice, dar nu un dat. O clasă vulnerabilă în timpul crizelor politice și a penuriei de alimente, dar și ambițioasă în ceea ce privește ascensiunea pe scara socială”, a declarat într-un comunicat de presă referitor la obiectele descoperite, Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Broască țestoasă gestantă, veche de 2.000 de ani, descoperită la Pompeii. Rămășițele îi surprind pe arheologi

Istoria explozivă a „bărbatului de la Pompeii care se masturba” chiar în timpul erupției vulcanului Vezuviu

Robotul Spot păzește ruinele de la Pompeii și uimește turiștii care vizitează parcul arheologic

Cercetătorii au secvențiat, în premieră, genomul unui om din orașul antic Pompeii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase