Home » Natură » Ce beneficii pot aduce algele verzi pentru mediu? Iată cele mai noi descoperiri

Ce beneficii pot aduce algele verzi pentru mediu? Iată cele mai noi descoperiri

Ce beneficii pot aduce algele verzi pentru mediu? Iată cele mai noi descoperiri
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 05.06.2022

Există o clasă specială de alge verzi care au potențialul de a revoluționa eforturile pentru sustenabilitate. Aceste așa-numite diatomee sunt abundente în natură și structurile lor ar putea fi folosite pentru curățarea mediului, pentru produse importante, tehnologii pentru curățarea aerului și noi metode de purificare a aerului și apei. Mai mult, biomasa reziduală a acestora ar putea deveni o sursă pentru energie verde sau pentru reducerea emisiilor viitoare de carbon.

Dar înainte de a aduce în discuție beneficiile acestui tip de sustenabilitate circulară, cercetătorii au nevoie să știe cum să crească în masă aceste diatomee, în populații controlate, indică Phys.

Aici intervine Zhiqiang Hu de la Departamentul de Inginerie al Universității din Missouri. Hu are o serie de lucrări recente în care explorează potențialul de schimbare a lumii pe care îl prezintă diatomeele.

Ce beneficii ar putea aduce algele verzi?

În ultimul său articol, publicat în Water Research, Hu și Yan Li – proaspăt absolvent al școlii doctorale – au arătat cum se pot produce microstructuri de diatomee personalizate prin variarea unui parametru de funcționare al bioreactorului cunoscut sub numele de timp de retenție a solidelor sau SRT. SRT se referă la rata de creștere a microorganismelor și are un impact asupra modului în care substanțele sunt degradate în apă.

Schimbând timpul de retenție a solidelor, echipa sa a reușit să modifice caracteristicile diatomeelor, cum ar fi forma și dimensiunea micro-nano porilor, pentru a le optimiza proprietățile, a controla creșterea și a le produce în masă.

Diatomeele sau algele verzi trăiesc în mod natural în mediul înconjurător, dar nu există o cale sistematică dintr-o abordare inginerească de a le recolta pentru cultivare controlată la scară largă”, a spus Hu. „Pentru prima dată, am încercat să arătăm cum utilizarea practicilor operaționale standard de inginerie – parametri importanți precum SRT – poate face structuri realizabile care pot fi utilizate pentru produse industriale și de consum în viitor”.

Potențial pentru noi aplicații

Hu a subliniat că există o mulțime de utilizări pentru diatomee. Unul dintre obiectivele sale este de a le folosi pentru a proiecta nanomateriale și nanodispozitive. Anul trecut, Hu și echipa sa au publicat o lucrare în aceeași jurnal, în care demonstrează cum pot să transforme aceste nanostructuri într-un metamaterial care elimină urmele de molecule farmaceutice din apă, o problemă în creștere în apa potabilă. Aceste rezultate potențiale ar putea schimba fundamental mediul nostru înconjurător.

Diatomeele ar putea fi, de asemenea, utilizate în tehnologiile ecologice care elimină emisiile de carbon existente din aer. „În plus, algele în sine sunt privite ca un candidat excelent pentru fixarea dioxidului de carbon și a biocombustibililor”, a spus Hu. „De exemplu, putem folosi biomasa reziduală pentru digestia anaerobă, un proces care are loc atunci când microbii se descompun și produc biogaz care ar putea fi captat pentru utilizarea energiei”.

„De aceea facem cercetări cu privire la alge sau diatomee, de ce dorim să facem studii semnificative pentru a avansa bioenergie și bioproduse”, a spus Hu. „Aceste alge verzi sunt importante pentru produsele de mare valoare, precum și pentru abordarea încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Ele ne pot ajuta să ajungem la o economie circulară durabilă”.

Vă mai recomandăm și:

Algele albastre-verzi ar putea ajuta oamenii să supraviețuiască pe Marte

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Schimbări climatice. Topul celor mai mari poluatori din lume

Un start-up vrea să combată emisiile de carbon cu vodcă. Care este conceptul?

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase