Home » Știință » Sfârșitul țânțarilor ar putea fi mai aproape datorită acestei descoperiri genetice

Sfârșitul țânțarilor ar putea fi mai aproape datorită acestei descoperiri genetice

Publicat: 18.06.2022

O descoperire genetică făcute de UC Riverside, din SUA, ar putea însemna sfârșitul țânțarilor purtători de boli.

În 2018, entomologul Naoki Yamanaka, de la UCR, a constatat, contrar informațiilor științifice acceptate, că un hormon steroid important necesită proteine transportoare pentru a intra sau a ieși din celulele musculițelor de oțet.

Hormonul, numit ecdizonă, mai este cunoscut și drept „hormonul năpârlirii”. Fără el, musculițele nu pot ajunge la maturitate și nici nu se pot reproduce.

Înainte de descoperirea lui Yamanaka, manualele spuneau că ecdizona călătorește liber prin celule, deplasându-se cu ușurință. „Acum știm că acest lucru nu este adevărat”, a spus Yamanaka, citat de Eurek Alert.

Hormonul care ar putea fi folosit pentru a aduce sfârșitul țânțarilor

Toate speciile de insecte au nevoie de ecdizonă pentru un anumit aspect al călătoriei lor de la ou la adult care produce urmași. Și fiecare insectă pe care a testat-o Yamanaka posedă și transportorul de ecdizonă pe care el l-a găsit în 2018, plus încă câteva găsite într-un nou studiu. Dar în acest nou studiu, el a descoperit că țânțarii sunt diferiți.

Țânțarii au doar trei din cele patru proteine transportoare pe care le posedă musculițele de oțet. Le lipsește cel mai important transportor primar de ecdizonă.

„Acest transportor primar, în mod misterios, lipsește la țânțari”, a spus Yamanaka.

Aceste descoperiri au fost publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Descoperirea ar putea duce la crearea unui insecticid specific țânțarilor care nu ar fi dăunător pentru albine sau alți polenizatori. Totuși ar putea aduce sfârșitul țânțarilor precum cei utilizați în studiu, Aedes aegypti, care răspândesc virusul Zika, Febra Denga, febra galbenă, virusul chikungunya și alte virusuri.

„Putem dezvolta substanțe chimice pentru a bloca funcțiile acestor transportatori de ecdizonă fără să afectăm transportatorul primar, care este atât de important pentru alte insecte. Șansele pentru efecte în afara țintei ar fi scăzute”, a spus Yamanaka.

Drumul deschis de această descoperire

Un studiu conex de la UC Riverside, condus de biologul celular Sachiko Haga-Yamanaka, încearcă să găsească mecanisme similare de transport de hormoni la oameni.

„Manualele spun că hormonii steroizi se deplasează liber înăuntru și în afara celulelor umane, dar pe baza cercetărilor noastre asupra insectelor, ne îndoim că este așa”, a spus Yamanaka.

Există și alte metode pentru a ne asigura că populațiile locale de țânțari nu se pot reproduce. Eliberarea în sălbăticie a țânțarilor masculi sterili, iradiați, pentru a se împerechea cu femele, rezultă în ouă care nu eclozează, o tehnică care elimină nevoia de insecticide.

Deși există metode eficiente ca aceasta pentru controlul populațiilor locale de țânțari, Yamanaka consideră că este important să dezvoltăm instrumente suplimentare, astfel încât să putem gestiona problemele legate de țânțari în scenarii diferite.

„Este imposibil să aducem sfârșitul țânțarilor. Este periculos să depinzi de un singur instrument pentru a îi controla. Pe măsură ce clima se încălzește, creează condiții și mai favorabile pentru ca aceștia să se înmulțească și este posibil ca problema doar să crească”, a spus Yamanaka.

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul tău este mai „fierbinte“ decât crezi. Ce temperaturi uimitoare poate atinge?

Alimentația sănătoasă a devenit mai scumpă în timpul pandemiei, arată un studiu global

Cum afectează fumul de țigară pielea doar prin simpla atingere?

Oasele bolnave au concentrații mai mari de plumb, au descoperit cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase