Home » Istorie » Test de cultură generală. Cine a lansat Revoluția Culturală din China?

Test de cultură generală. Cine a lansat Revoluția Culturală din China?

Publicat: 30.08.2022

Revoluția Culturală din China, oficial Marea Revoluție Culturală Proletariană (1966–1976), a fost lansată de Mao Zedong pentru a reînnoi spiritul revoluției în China.

Mao se temea de stratificarea socială urbană într-o societate atât de tradițional elitistă cum era China și, de asemenea, credea că programele instituite pentru a corecta Marele Salt Înainte eșuat au arătat că colegilor săi le lipsește angajamentul față de revoluție.

El i-a organizat pe tinerii din mediul urban din China în grupuri numite Gărzile Roșii, a închis școlile din China și a încurajat Gărzile Roșii să atace toate valorile tradiționale și „lucrurile burgheze”.

Ce a însemnat Revoluția Culturală din China?

Curând s-au împărțit în grupuri rivale zeloase, iar în 1968 Mao a trimis milioane dintre ei în hinterlandul rural, aducând o oarecare ordine în orașe. În cadrul guvernului, o coaliție de asociați ai lui Mao a luptat cu elementele mai moderate, dintre care mulți au fost epurați, au fost atacați verbal, au fost abuzați fizic și, ulterior, au murit.

Liderii Liu Shaoqi și Lin Biao au murit ambii în circumstanțe misterioase.

Când s-a sfârșit această revoluție?

Din 1973 și până la moartea lui Mao, în 1976, politica s-a schimbat între durul Grup al celor Patru și moderații conduși de Zhou Enlai și Deng Xiaoping. După moartea lui Mao, Revoluția Culturală din China a luat sfârșit.

Până la acel moment, aproape trei milioane de membri de partid și nenumărați cetățeni epurați pe nedrept așteptau reintegrarea. Potrivit Britannica, Revoluția culturală a fost ulterior repudiată în China.

Vă recomandăm să citiți și:

Prometeu și darul focului. Ce pedeapsă a primit titanul după ce a ajutat oamenii?

În urmă cu 108 ani, Austro-Ungaria declara război Serbiei, marcând astfel începutul Primului Război Mondial

Medusa, povestea adevărată din spatele Gorgonei cu privire ucigătoare

Cine a fost Alexandru cel Mare și de ce este el important pentru istorie?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase