Home » Istorie » Primele imagini în rezoluție 8k cu epava Titanicului. Ce au surprins exploratorii?

Primele imagini în rezoluție 8k cu epava Titanicului. Ce au surprins exploratorii?

Sursa foto: NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island/Profimedia
Publicat: 04.09.2022

O expediție la epava vasului Titanic a dezvăluit noi imagini în rezoluție 8k. Titanic a fost o navă de pasageri, care s-a scufundat în Oceanul Atlantic de Nord pe 15 aprilie în 1912, după ce a lovit un iceberg în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton, Marea Britanie, la New York, Statele Unite.

A fost cea mai mare navă de pe linia de plutire în momentul în care a intrat în serviciu și al doilea dintre cele trei pacheboturi oceanice din clasa Olympic operate de White Star Line.

Nava a fost echipată cu 16 dispozitive de ancorare a bărcilor de salvare, pentru un total de 48 de bărci, scrie HeritageDaily.

A transportat doar 20 de bărci de salvare, dintre care patru erau pliabile și s-au dovedit a fi greu de lansat în timp ce se scufunda. Din cei aproximativ 2.224 de pasageri și membri ai echipajului aflați la bord, peste 1.500 au murit.

Povestea Titanicului continuă să fascineze cercetătorii

Imaginile 8k au fost filmate de către 2022 Titanic Expedition, un proiect al OceanGate Expeditions. Filmarea oferă scene cu renumita proră a Titanicului, ancora din babord, corpul de navă numărul unu, un lanț de ancoră enorm (fiecare verigă cântărește aproape 91 de kilograme), cala de marfă numărul unu și cablurile din bronz masiv.

De asemenea, sunt surprinse dovezi dramatice ale degradării, unde o parte din balustrada Titanicului s-a prăbușit și a căzut de pe navă, precum și detalii despre producătorul ancorei, Noah Hingley & Sons Ltd, pe ancora de la babord.

De asemenea, imaginile arată unul dintre cazanele cu un singur capăt care a căzut pe fundul oceanului atunci când Titanicul s-a rupt în două. În special, unul dintre aceste cazane cu un singur capăt a fost observat pentru prima dată când epava Titanicului a fost identificată în 1985.

Imaginile suprind dovezi dramatice ale degradării

,,Detaliile uimitoare din imaginile 8k vor ajuta echipa noastră de oameni de știință și arheologi marini să caracterizeze cu mai multă precizie descompunerea Titanicului pe măsură ce vom capta noi imagini în 2023 și ulterior. Capturarea acestor imagini 8K ne va permite să facem zoom și să avem în continuare calitatea 4K, ceea ce este esențial pentru proiectele video cu ecran mare și imersive. Și mai remarcabile sunt culorile fenomenale din aceste filmări”, a declarat Stockton Rush, președinte al OceanGate Expeditions.

,,Comparând filmările și imaginile din 2021, observăm ușoare schimbări în anumite zone ale epavei. Echipa noastră științifică va analiza imaginile 8k, 4k și alte imagini captate în timpul expediției Titanic din 2022 pentru a vedea dacă există modificări. Faptul că avem experți la bordul submersibilului Titan atunci când ne scufundăm le permite să evalueze epava prin observare directă, să ne ghideze explorarea diferitelor caracteristici ale epavei și să își continue studiul folosind imaginile”, continuă Rush.

Se așteaptă ca imaginile să ajute la determinarea ratei de degradare a Titanicului, pe măsură ce viitoarele expediții captează noi imagini care pot fi comparate an de an. Cu ajutorul oamenilor de știință, înregistrarea video va sprijini, de asemenea, identificarea speciilor care sunt observate pe Titanic și în jurul acestuia, iar arheologii vor putea să documenteze mai detaliat elementele epavei și ale câmpului de resturi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Povestea incredibilă a aisbergului care a scufundat Titanicul

Ce s-a întâmplat în „croaziera morții” care a recuperat cadavrele de pe epava Titanicului?

Test de cultură generală. În câți ani a fost construit Titanicul?

Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase