Home » Istorie » Sfârșitul unei ere! Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit

Sfârșitul unei ere! Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit

Publicat: 08.09.2022

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Sute de oameni s-au adunat la poarta Palatului Buckingham din Londra și alte sute sunt așteptate să ajungă, în timp ce mesajele de condoleanțe continuă să curgă de la șefi de stat și nu numai din întreaga lume.

Membrii familiei regale s-au grăbit, joi, să ajungă la Castelul Balmoral din Scoția, acolo unde Regina Elisabeta se afla deja de câteva luni, după ce Palatul Buckingham a anunțat că monarhul se afla sub supraveghere medicală și că medicii erau îngrijorați de starea sa de sănătate.

Foarte puțini britanici de astăzi au cunoscut o viață sub conducerea unui alt monarh, astfel că sfârșitul domniei de peste 70 de ani a Elisabetei a II-a va însemna începutul unei perioade de doliu îndelungate, dar și al unei ere incerte pentru familia regală și pentru întregul regat.

Elisabeta a II-a, o prezență calmă și fermă

Ajungând pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani, Elisabeta a II-a a condus cu succes monarhia de-a lungul mai multor decenii marcate de schimbări profunde, iar popularitatea ei personală s-a dovedit a fi de neclintit în vremurile mai turbulente.

„Regina a murit în liniște la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”, a transmis familia regală.

Alături de ea pentru mare parte din timp, Ducele de Edinburgh a fost „forța” Reginei Elisabeta II-a în timpul unui mariaj care a rezistat în pofida multor tensiuni impuse de poziția ei unică, arată The Guardian.

În ciuda faptului că viața de familie a fost mereu în atenția publicului, Elisabeta a II-a a rămas o prezență calmă și fermă, trecând prin divorțul a trei dintre copiii săi, precum și criza precipitată de moartea Dianei, Prințesă de Wales în urma unui accident rutier tragic în Paris, în 1997.

Sir Winston Churchill era încă premier atunci când Elisabeta a II-a devenit regină

În timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a, Marea Britanie a cunoscut 15 prim-miniștri, începând cu Sir Winston Churchill, care era încă premier atunci când aceasta a urcat pe tronul regatului, mult mai devreme decât s-ar fi așteptat, odată cu moartea prematură a tatălui său, Regele George VI-lea, în 1952.

În timp ce multe națiuni jelesc în aceste ore o regină, o familie este acum profund îndurerată de moartea unei mame, a unei bunici și a unei străbunici.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Operațiunea „Podul Londrei s-a prăbușit”. Ce se întâmplă după moartea Reginei Elisabeta a II-a?

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o viață de poveste

Regina Elisabeta a II-a, povestea unui simbol

Momentele cheie care au marcat domnia reginei Elisabeta a-II-a a Marii Britanii

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase