Home » Istorie » Promisiunea făcută de Regina Elisabeta a II-a în 1949

Promisiunea făcută de Regina Elisabeta a II-a în 1949

Promisiunea făcută de Regina Elisabeta a II-a în 1949
Regina Elisabeta a II-a la vizita din 2001. Foto: Profimedia
Publicat: 13.09.2022

Regina Elisabeta a II-a a promis în 1949, la prima vizită în Insulele Canalului Mânecii, că se va întoarce cu prima ocazie. Pe atunci, prințesa Elisabeta a spus că va reveni „în anii următori”. Ea și-a ținut promisiunea, revenind pe insule de încă cinci ori de-a lungul deceniilor.

Prima sa vizită a fost una importantă, de după război, care a avut loc înainte de încoronarea sa, iar ultima a marcat cea de-a 60-a aniversare a Zilei Eliberării. La fiecare călătorie, regina a fost întâmpinată de mulțimi.

În timpul unei vizite la Colegiul Elizabeth din Guernsey în 1957, regina a făcut cu mâna ca răspuns la uralele elevilor.
Având loc la doar patru ani de la eliberare, vizita a fost semnificativă și s-a spus că întreaga populație a insulei a fost prezentă pentru a întâmpina cuplul.

La fiecare vizită, Regina a fost întâmpinată de mulțime

„Soarta voastră, ca și a celorlalte insule ale Canalului Mânecii, a fost foarte grea pe tot parcursul războiului și nu pot exagera simpatia pe care noi, care am fost scutiți de ororile ocupației, am simțit-o pentru concetățenii noștri loiali din cele mai vechi domenii ale Coroanei”, a spus regina într-un discurs ținut pe insulă.

„Amintirea vizitei noastre de astăzi va rămâne multă vreme vie și vom purta cu noi afecțiunea care ne va încălzi inimile și ne va face să așteptăm cu plăcere să vă revizităm țărmurile în anii următori.”

Plecând de la Alderney, cuplul a călătorit spre Jersey cu o navă de luptă și apoi cu o barcă spre Sark, scrie BBC.

Apoi au mers în Guernsey, unde au servit ceaiul, înainte ca Prințesa Elisabeta să deschidă oficial Spitalul Prințesa Elisabeta cu o cheie de argint. În 1957, cuplul regal a revenit, de data aceasta ca regina Elisabeta și prințul Philip, sosind pe iahtul regal Britannia. Ei au admirat toate cele patru insule mari – a fost prima vizită în Sark a unui monarh în funcție.

21 de ani au trecut până când Regina s-a întors în Insulele Canalului

Aveau să treacă 21 de ani până când regina a vizitat pentru a treia oară Insulele Anglo-Normande, în 1978, sosind din nou pe iahtul regal, de data aceasta cu o salvă de 21 de tunuri în portul St Peter Port.

Unsprezece ani mai târziu, regina, însoțită de prințul Philip, a revenit. Cerul a răsunat cu un bun venit regal din partea escadrilei 201 din Guernsey, iar într-un discurs, regina și-a amintit vizitele anterioare.

„La momentul primei mele vizite, în 1949, insula încă se refăcea după zilele întunecate ale ocupației, acum, 40 de ani mai târziu, prosperitatea a revenit, iar viitorul este luminos”, a spus ea.

Noul mileniu a adus două vizite într-o succesiune relativ rapidă.

În 2001, după ce a schimbat iahtul regal cu un elicopter, regina a inaugurat Muzeul Escadronului 201 la Castelul Cornet, St Peter Port.

Ultima vizită a Reginei Elisabeta a II-a

Însoțită de prințul Philip, regina a mers și la Alderney și Sark înainte de a se întoarce în Guernsey, unde a dezvelit o placă pe Piatra Mileniului.

A doua zi au călătorit în Jersey și au participat la o ședință a Adunării Statelor și a Curții Regale în Howard Davis Park, înainte ca regina să deschidă oficial Colegiul de fete din Jersey și sediul Societății regale agricole și horticole din Jersey din Trinity.

În 2005, la vârsta de 79 de ani, regina a efectuat ultima sa vizită în Insulele Anglo-Normande pentru a marca 60 de ani de la eliberare.

,,Niciunul dintre noi, tineri sau bătrâni, nu ar trebui să ne permitem să uităm sacrificiile și suferințele din acei ani lungi, dar cred că toți putem fi încurajați de eforturile care au fost făcute în ultima vreme pentru a promova reconcilierea, toleranța și iertarea”, a spus ea într-un discurs.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Elisabeta a II-a și Winston Churchill, o prietenie neașteptată

Ce se va întâmpla cu Harry și Meghan după moartea Reginei Elisabeta a II-a?

„Ne vom întâlni din nou”. Regina Elisabeta a II-a și discursurile sale memorabile

Cauza morții Reginei Elisabeta a II-a, o mare incertitudine

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase