Home » Istorie » Elisabeta a II-a și Winston Churchill, o prietenie neașteptată

Elisabeta a II-a și Winston Churchill, o prietenie neașteptată

Publicat: 12.09.2022
Prințesa Elisabeta a Marii Britanii și Winston Churchill la recepția Guildhall, Londra. 23 martie 1950. Sursa foto: Profimedia

Elisabeta a II-a și Sir Winston Churchill au împărtășit o prietenie profundă și de durată, în pofida viziunilor adesea contradictorii.

Atât de puternică a fost prietenia dintre cei doi încât Regina Elisabeta a II-a i-a scris fostul prim-ministru al Marii Britanii o scrisoare atunci când acesta s-a retras din viața politică și chiar a încălcat regulile de protocol la înmormântarea acestuia.

Așa cum știm deja, monarhul are întâlniri săptămânale cu premierul britanic, iar ce anume se discută în cadrul acestor întâlniri nu este documentat în niciun fel. De-a lungul domniei sale, Regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu 15 prim-miniștri. Discuțiile au variat de la subiecte politice și teme personale, iar de-a lungul anilor tot mai multe povești au apărut în spațiul public despre întâlnirile Reginei Elisabeta cu Churchill, care durat de la 30 de minute până la două ore.

Churchill „aproape că a idolatrizat-o” pe Elisabeta

Sir Winston Churchill a fost prim-ministru al Marii Britanii între 1940 și 1945, iar apoi din nou între 1951 și 1955, fiind la putere atunci când Elisabeta a urcat pe tronul regatului în 1952, arată British Heritage.

Potrivit istoricilor, Churchill „aproape că a idolatrizat-o” pe Elisabeta și a avut un mare respect pentru monarhie. La rândul său, Regina i-a scris lui Churchill o scrisoare absolut devastatoare după ce a acesta s-a retras din viața politică în 1955, spunându-i că îi va lipsi foarte mult.

Elisabeta a II-a a încălcat regulile de protocol la înmormântarea lui Churchill

Elisabeta i-a scris că niciun alt prim-ministru nu îl va putea înlocui pe primul ei premier, „căruia eu și soțul meu îi datorăm atât de mult și căruia îi voi fi profund recunoscătoare pentru sfaturile înțelepte din primii mei ani de domnie”.

Ani mai târziu, atunci când Churchill a murit în 1965, Regina Elisabeta a II-a a încălcat regulile de protocol și a ajuns la funeraliile sale înaintea familiei. Conform protocolului, monarhul trebui să fie ultima persoană care ajunge la orice eveniment, însă de această dată Elisabeta a II-a a dorit să-și arate respectul față de familia lui Churchill.

Când s-au întâlnit pentru prima oară Elisabeta a II-a și Winston Churchill?

De fapt, prințesa Elisabeta avea doar doi ani atunci când l-a întâlnit pe Winston Churchill la Castelul Balmoral din Scoția. Totuși, chiar și la o vârstă atât de fragedă, Elisabeta l-a impresionat profund pe Churchill. Acesta i-a scris soției că micuța prințesă avea „o autoritate și intuiție impresionante pentru un prunc”.

Prințesa Elisabeta a II-a avea doar 13 ani atunci când a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial. Prim-ministrul Neville Chamberlain a fost nevoit să renunțe la funcție din motive de sănătate în 1940, iar Churchill l-a înlocuit. La data de 2 iunie 1953, Elisabeta a II-a a fost încoronată la Westminster Abbey, Churchill era din nou premier iar cei doi s-au întâlnit încă o dată.

Potrivit spuselor lui Mary, fiica lui Churchill, acesta a fost impresionat imediat de tânărul monarh. Churchill a fost „captivat rapid” și a simțit încă de la început „un imens simț al datoriei”. Cei doi se întâlneau în fiecare zi de marți pentru a discuta problemele statului, iar Churchill aștepta mereu cu nerăbdare aceste întâlniri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Ne vom întâlni din nou”. Regina Elisabeta a II-a și discursurile sale memorabile

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, o viață de poveste

Sfârșitul unei ere! Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit

Ce se întâmplă cu cei patru câini Corgi ai Reginei Elisabeta a II-a după moartea sa?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase