Home » Istorie » Profețiile Maicii Shipton și povestea izvorului care transformă totul în piatră

Profețiile Maicii Shipton și povestea izvorului care transformă totul în piatră

Profețiile Maicii Shipton și povestea izvorului care transformă totul în piatră
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.09.2022

Peștera Mama Shipton este o mică peșteră din North Yorkshire, Anglia, asociată cu legendara ghicitoare și profetă, Mama Shipton.

Potrivit textelor autorilor din secolul al XVII-lea, Richard Head și, mai târziu, J. Conyers, Ursula Southeil (cunoscută sub numele de Mama Shipton), s-a născut în 1488 în orașul Knaresborough.

Ambii autori notează că mama ei, Agatha Soothtale, a fost o orfană săracă și dezolată de 15 ani care a căzut sub influența Diavolului și s-a angajat într-o aventură, în timp ce unele legende sugerează că Agatha a fost o vrăjitoare care l-a invocat pe Diavol pentru a concepe un copil.

Shipton s-a născut într-o peșteră de pe malul râului Nidd, în timpul unei furtuni violente. Ea a fost descrisă ca fiind diformă, cu o cocoașă și ochi bulbucați, chicotind în hohotele de tunet care făceau ca furtunile furioase să se risipească. Peștera se află lângă o minune geologică numită Puțul Petrificator. Apele fântânii sunt bogate în sulfat și carbonat care învelesc obiectele cu un exterior pietros.

De ce se credea că Maica Shipton este bastardul diavolului?

În trecut, se credea că acest lucru era rezultatul magiei sau al vrăjitoriei care putea transforma obiectele în piatră, dar acesta este un fenomen natural datorat unui proces de evaporare și depunere în apele cu un conținut neobișnuit de ridicat de minerale.

După naștere, Agatha a fost târâtă în fața magistratului local, dar a refuzat să dezvăluie identitatea tatălui, ceea ce a făcut ca atât Agatha, cât și fiica ei să fie ostracizate de societate și obligate să locuiască în peșteră pentru a se adăposti.

Acolo a studiat pădurea, florile și ierburile și a făcut remedii și poțiuni ca fitoterapeut pentru locuitorii orașului.

În copilărie, Shipton a fost batjocorită și necăjită de orășeni pentru nasul ei strâmb, cocoșată și picioarele strâmbe, o relatare din 1686 descriind un incident în care șefii parohiei au numit-o ,,bastardul diavolului”.

În ciuda disprețului orășenilor, ea a găsit dragostea în brațele unui tâmplar pe nume Tobias Shipton și i-a luat numele după căsătoria lor. Tobias a murit în 1514, lăsând-o cu inima frântă și disperată, dar, în ciuda durerii ei, orășenii au acuzat-o de moartea soțului ei și au susținut că a fost vorba de vrăjitorie, scrie Heritage Daily.

Cea mai veche atracție din Anglia

Shipton s-a retras în pădure, continuându-și meșteșugul în domeniul fitoterapiei și îmbrățișându-și reputația de vindecătoare, ghicitoare și profetă. Este posibil ca profețiile ei să fi atras chiar atenția regelui Henric al VIII-lea, care a scris o scrisoare în 1537 către ducele de Norfolk în care menționează o ,,vrăjitoare din York”.

În 1666, Samuel Pepys a consemnat în jurnalele sale că, în timp ce supraveghea pagubele provocate la Londra de Marele Incendiu din 1666 în compania familiei regale, i-a auzit discutând despre profeția Maicii Shipton cu privire la acest eveniment.

Astăzi, Puțul Petrificator este cea mai veche atracție pentru vizitatori din Anglia. A fost înregistrată pentru prima dată de către anticarul regelui în 1538 și a fost vizitată de milioane de oameni începând cu 1630.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Urmele vânătorilor preistorici, găsite într-o peșteră din Slovacia

200 de ani de istorie, scoși la lumină în Peștera Mamutului, cel mai vechi sistem de peșteri din lume

O peșteră din Spania, renumită pentru arta rupestră, folosită de strămoșii noștri timp de peste 50.000 de ani

Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase