Home » Istorie » Copii sacrificați cu inimile smulse, descoperiți într-o excavație din Peru

Copii sacrificați cu inimile smulse, descoperiți într-o excavație din Peru

Publicat: 11.10.2022

Rămășițele a zeci de copii sacrificați cu inimile smulse au fost dezgropate în Peru și, probabil, multe altele așteaptă să fie găsite, spun arheologii.

Scheletele prezintă dovezi că inimile copiilor au fost îndepărtate, a spus Gabriel Prieto, profesor asistent de antropologie la University of Florida, SUA, care conduce săpăturile de la Pampa La Cruz, locul de lângă Huanchaco unde au fost găsite rămășițele.

Toate cele 76 de schelete găsite au o „taietură transversală curată pe stern”, a spus Prieto, ceea ce sugerează că „au deschis cutia toracică și probabil au extras inima”.

Descoperirea acestor copii sacrificați cu inimile smulse ar putea fi chiar mai sumbră decât pare la prima vedere

„Acești copii sacrificați cu inimile smulse au fost îngropați într-o poziție extinsă, cu picioarele spre est. Au fost îngropați deasupra unei movile artificiale”, a spus Prieto.

Nu este clar de ce sacrificiile au fost situate în acest loc. „Credeam că zona, și în special movila, nu conține sacrificii de copii Chimu, dar am descoperit contrariul”, a spus cercetătorul pentru Live Science.

Săpăturile de la Pampa La Cruz sunt în desfășurare de mai mulți ani. Până în prezent, la fața locului au fost găsite 323 de victime ale sacrificiilor de copii, iar alți 137 de copii și 3 adulți au fost găsiți într-un sit din apropiere numit Las Llamas. Aceste rămășițe arată și că inimile copiilor au fost îndepărtate.

Pe baza descoperirilor arheologice depistate până acum, probabil că sunt multe mai multe sacrificii de copii care așteaptă să fie descoperite lângă Huanchaco, a spus Prieto. „Ar putea fi mai mult de 1.000 de victime, oricât de surprinzător ar suna”, a spus el.

Scheletele ar putea fi vechi de circa o mie de ani

Cele 76 de schelete nou descoperite trebuie datate cu radiocarbon, dar victimele găsite anterior la Pampa La Cruz au fost datate între anii 1100 și 1200 d.Hr., a spus Prieto. În această perioadă, poporul Chimu, cunoscut pentru lucrările sale metalice fine și pentru orașul Chan Chan, a înflorit în zonă.

De ce Chimu s-ar fi angajat în sacrificii de copii în această zonă la scară atât de mare este neclar, a spus Prieto, dar Chimu a construit, de asemenea, un sistem de irigare artificială și noi câmpuri agricole în apropiere, iar unele dintre sacrificii ar fi putut fi făcute pentru a „sfinți” acest sistem agricol.

Oamenii care au trăit în Huanchaco în timpul primului mileniu d.Hr. au practicat, de asemenea, sacrificii umane în zonă, a spus Richard Sutter, profesor de antropologie la Purdue University Fort Wayne, din SUA, care face parte din echipa care lucrează la Huanchaco. Asta înseamnă că Chimu este posibil să fi desfășurat o practică de lungă durată în zonă, a spus Sutter.

O descoperire de amploare

Cercetători care nu au fost implicați în săpături au declarat că descoperirile de la Huanchaco sunt importante. În timp ce alte cazuri de sacrificii de copii sunt cunoscute din zona andină, „ceea ce este izbitor aici este amploarea, desigur”, a declarat Peter Eeckhout, profesor de artă și arheologie precolumbiană la Université libre de Bruxelles, din Belgia.

De ce au fost efectuate sacrificiile copiilor este greu de spus, a spus Eeckhout, menționând că scrisul nu a fost folosit în Peru în acel moment și, prin urmare, nu există înregistrări scrise care să detalieze moartea tinerilor. Problemele legate de schimbările climatice sau de mediu care ar fi putut perturba agricultura din zonă ar fi putut avea un rol în sacrificiu, a spus Eeckhout.

Acești copii sacrificați cu inimile smulse ar putea fi o consecință a schimbărilor de mediu

„Este un sit uimitor, cu potențialul de a ne ajuta să înțelegem mult mai bine ce se întâmpla în acel moment în preistorie”, a declarat Catherine Gaither, bioarheolog independent.

„Cred că motivul sacrificiilor a fost probabil legat, într-un fel, de un răspuns cultural la schimbările de mediu care au provocat schimbări culturale semnificative. S-ar putea să fi existat asocieri cu evenimente de mediu precum El Niño, de exemplu”, un ciclu climatic în care Apa caldă din Oceanul Pacific se mută mai aproape de America de Sud, provocând schimbări meteorologice, a spus ea.

Echipa a cerut permisiunea Ministerului Culturii din Peru pentru a transporta unele mostre în străinătate, astfel încât specimenele să poată fi supuse unor teste pentru a stabili date mai exacte.

Vă recomandăm să citiți și:

Ciudata epidemie de somn, un eveniment real care a ucis mii de oameni

Una dintre cele mai mari sculpturi falice ale Romei Antice a fost descoperită

Cele mai vechi movile ceremoniale create vreodată de om în America de Nord

Urme de dinozaur vechi de 110 milioane de ani, scoase la suprafață de secetă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase