Home » Istorie » Halloween 2022: Ritualuri mai puțin cunoscute în cea mai terifiantă zi din an

Halloween 2022: Ritualuri mai puțin cunoscute în cea mai terifiantă zi din an

Halloween 2022: Ritualuri mai puțin cunoscute în cea mai terifiantă zi din an
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.10.2022

Halloween este o sărbătoare celebrată în fiecare an în data de 31 octombrie, iar Halloween 2022 va avea loc luni, 31 octombrie. Tradiția a început odată cu Samhain, festivalul antic al celților, timp în care oamenii aprindeau focuri de tabără și îmbrăcau costume pentru a alunga spiritele.

În secolul VIII, Papa Grigore al II-lea a decis ca ziua de 1 noiembrie să fie un prilej de a sărbători toți sfinții. În scurt timp, Sărbătoarea Tuturor Sfinților (All Saints Day) a preluat câteva dintre tradițiile festivalului Samhain. Seara dinainte era cunoscută drept Ajunul Sărbătorii Sfinților (All Hallows Eve), iar mai târziu Halloween. Odată cu trecerea timpului, Halloween a ajuns să fie o zi plină de activități cum ar fi trick-or-treating (colindatul), sculptarea dovlecilor (Jack-o’-lantern), adunări festive, costumarea și delectarea cu dulciuri.

Însă, cum rămâne cu tradițiile și credințele de Halloween pe care oamenii din ziua de azi le-au uitat? Multe dintre aceste ritualuri uitate demult priveau spre viitor în loc de trecut și se gândeau la cei vii, nu cei morți.

Ce ascundeau femeile din Irlanda în piureul de cartofi?

Astfel, multe ritualuri de Halloween aveau de-a face cu ajutarea femeilor tinere să-și găsească viitorii soți și să le asigure că într-o bună zi, de preferat până la următorul Halloween, se vor mărita. În Irlanda secolului al XVIII-lea, spre exemplu, femeile obișnuiau să ascundă un inel în piureul de cartofi în noaptea de Halloween, în speranța că cine va mânca preparatul culinar va găsi iubirea adevărată.

În Scoția, ghicitoarele sfătuiau femeile tinere să numească o alună pentru fiecare dintre pretendenții lor și apoi să arunce alunele în șemineu. Aluna care se făcea scrum în loc să pocnească sau să explodeze, spunea legenda, dezvăluia viitorul soț al fetei. În unele versiuni ale acestei legende, opusul era adevărat. Aluna care ardea în totalitate simboliza o iubire ce nu avea să dureze prea mult timp.

O altă legendă spunea că, dacă o tânără mânca ceva dulce preparat din nuci, alune și nucșoară înainte să se culce în noaptea de Halloween, atunci avea să-și viseze viitorul soț, potrivit History.

Alte ritualuri de Halloween

Femeile tinere mai obișnuiau să arunce cojile de măr peste umăr, în speranța că acestea vor cădea pe jos sub forma inițialelor viitorilor soți. Totodată, tinerele încercau să afle despre viitorul lor prin observarea gălbenușurilor de ouă care pluteau într-un bol cu apă sau stăteau în fața unei oglinzi într-o încăpere întunecată, ținând în mână o lumânare și așteptând să-și vadă viitorii soți.

Alte ritualuri de Halloween erau ceva mai competitive. La unele petreceri, primul invitat care găsea o castană avea să fie primul care se căsătorea. La alte petreceri, primul invitat care reușea să prindă cu dinții un măr în apă avea să fie primul care să pășească spre altar.

Originile sărbătorii de Halloween datează de pe vremea celților

Originile sărbătorii de Halloween datează de pe vremea celților antici, care au trăit în urmă cu 2.000 de ani, în mare parte în regiunile de astăzi ale Irlandei, Regatului Unit și Franței de Nord. Aceștia își celebrau Noul An în data de 1 noiembrie.

Această zi marca sfârșitul verii și a recoltei și începutul iernii reci și întunecate, un timp asociat adesea cu moartea oamenilor. Celții credeau că, în noaptea dinaintea Noului An, granița dintre lumea celor vii și cea a celor morți era foarte estompată. În noaptea de 31 octombrie, celții celebrau Samhain, crezând că spiritele celor morți se întorceau în lumea celor vii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce ne plac filmele de groază? Știința din spatele unei sperieturi zdravene

Castelul Frankenstein, locul de naștere al unui alchimist excentric și posibila inspirație pentru un roman celebru

De la spirite păgâne la Wonder Woman: O istorie scurtă a costumelor de Halloween

Halloween, tradiţii şi obiceiuri. Echivalentul sărbătorii de Halloween în România

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase