Home » Istorie » Castelul Frankenstein, locul de naștere al unui alchimist excentric și posibila inspirație pentru un roman celebru

Castelul Frankenstein, locul de naștere al unui alchimist excentric și posibila inspirație pentru un roman celebru

Castelul Frankenstein, locul de naștere al unui alchimist excentric și posibila inspirație pentru un roman celebru
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.02.2022

Despre Johann Konrad Dippel se zvonea că făcea poțiuni, terapii cu electricitate, dar și că participa la experimente bizare care implicau membre umane furate din cimitir.

Născut în Castelul Frankenstein (Burg Frankenstein în limba germană) în 1673, despre acest om mai puțin obișnuit nu se știe cu certitudine dacă a fost cu adevărat inspirația pentru omul de știință nebun al lui Mary Shelley, care de altfel efectua și experimente pe cadavre.

Totuși, Dippel a avut o carieră de alchimist. A creat „Dippel’s oil” (Uleiul lui Dippel), pe care l-a descoperit în urma distilării distructive de membre animale și despre care a susținut că era un medicament universal, scrie Atlas Obscura.

Dippel a fost închis pe o insulă daneză timp de șapte ani

Uleiul din oase al lui Dippel a apărut la sfârșitul unui val de popularitate pentru iatrochimie, care a contribuit la trecerea alchimiei de la căutarea metodelor de producție de aur la descoperirea de noi medicamente. Gustul și mirosul mai puțin plăcute, precum și progresul în medicină, au făcut ca uleiul lui Dippel să cadă în dizgrație până la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Sursa foto: Shutterstock

Mai târziu, Dippel a ajutat la stabilirea unui laborator în Berlin pentru producția de aur, iar la un moment dat a ajuns după gratii pe o insulă daneză timp de șapte ani din cauza activităților politice. În 1734, cercetătorul a suferit un accident vascular cerebral și a murit la Castelul Wittgenstein din apropiere de Berleburg, deși prietenii săi au susținut că ar fi fost otrăvit. Fie că și-a făcut-o cu mâna lui sau a fost ucis, nu se știe.

O posibilă legătură între Castelul Frankenstein și un roman celebru

Castelul Frankenstein a ajuns acum o ruină, având doar două turnuri, un restaurant și o capelă. Cu toate acestea, posibila legătură mitică între acest castel și romanul „Frankenstein” al lui Mary Shelley face ca locul să rămână o atracție populară pentru turiști, în special de Halloween.

La sfârșitul lunii octombrie și începutul lui noiembrie, Castelul Frankenstein găzduiește petreceri tematice și spectacole terifiante. O petrecere care are loc acum anual la castel a fost inițiată de soldați americani aflați în apropiere în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Castelul Pustnicului, considerat a fi cel mai mic castel din Europa

Castelul Predjama și legenda industriașului asasinat în timp ce se afla în latrină

Un mozaic galo-roman, de excepție, a fost găsit sub grajdul unui castel

Adevăratul castel al lui Dracula, vampirul fictiv al lui Bram Stoker

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase