Home » Istorie » Secretele uriașului oraș mayaș antic Calakmul, dezvăluite cu ajutorul LIDAR

Secretele uriașului oraș mayaș antic Calakmul, dezvăluite cu ajutorul LIDAR

Secretele uriașului oraș mayaș antic Calakmul, dezvăluite cu ajutorul LIDAR
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.11.2022

După ani de cercetare, oamenii de știință din cadrul Proiectului arheologic Bajo Laberinto, un proiect de cercetare interinstituțional și multidisciplinar condus de Universitatea din Calgary, în colaborare cu Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH), Campeche, au utilizat LIDAR pentru a ajuta la descoperirea mai multor secrete ale uriașului oraș mayaș antic Calakmul.

Cercetătorii pot înțelege acum mai bine densitatea și modificările peisajului așezării mayașe.

„Prin utilizarea imaginilor LIDAR, suntem acum capabili să înțelegem pe deplin dimensiunea imensă a așezării urbane Calakmul și modificările substanțiale ale peisajului său, care susțineau un sistem agricol intensiv. Tot terenul disponibil a fost acoperit cu canale de apă, terase, ziduri și baraje, fără îndoială pentru a asigura securitatea alimentară și a apei pentru locuitorii din Calakmul”, spune Kathryn Reese-Taylor, profesor la Departamentul de Antropologie și Arheologie, UCalgary.

Situat în rezervația biologică Calakmul, un sit mixt al Patrimoniului Mondial UNESCO din 2002 și 2014, situl Calakmul a fost noua capitală a puternicei dinastii Kanu’l (Șarpele) între aproximativ 635 și 850 d.Hr.

Cum s-au modificat așezările mayașe?

Regimul Kanu’l a dominat geopolitica câmpiilor joase mayașe, controlând o vastă rețea de regate. Cu toate acestea, în ciuda cunoștințelor noastre despre hegemonia de mare anvergură a Calakmul în regiunea maya, până în prezent, cercetătorii nu erau siguri de amploarea așezărilor urbane și a modificărilor peisajului din capitala propriu-zisă.

Acest lucru s-a schimbat odată cu studiul LIDAR. Acesta a acoperit 95 de kilometri pătrați și a dezvăluit extinderea urbană densă și complexă care se află sub coronamentul pădurii Calakmul.

Deși numărul de oameni care au trăit la Calakmul în perioada de apogeu a domniei regelui șarpelui nu a fost o surpriză totală, datorită cartografierii și cercetărilor arheologice anterioare efectuate de Universitatea Autonomă din Campeche și INAH, echipa a fost uimită de amploarea și gradul de construcție urbană, scrie EurekAlert.

Regimul Kanu’l a dominat geopolitica câmpiilor joase mayașe

Imense complexe rezidențiale de tip apartament au fost identificate în întreaga zonă cercetată, unele cu până la 60 de structuri individuale – sediile unor gospodării mari compuse din familii extinse și membri afiliați.

Aceste mari unități rezidențiale erau grupate în jurul a numeroase temple, sanctuare și posibile piețe, făcând din Calakmul unul dintre cele mai mari orașe din America în anul 700 d.Hr.

Cercetătorii au putut observa, de asemenea, că amploarea modificării peisajului a fost egală cu cea a populației urbane. Tot terenul disponibil a fost acoperit cu canale de apă, terase, ziduri și baraje, fără îndoială pentru a asigura o securitate maximă a hranei și a apei pentru locuitorii orașului.

În viitor, studiul LIDAR va fi folosit de INAH pentru a ajuta la elaborarea politicilor și planificarea Biosferei, anticipând creșterea preconizată a turismului în zonă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Victimele mayașilor erau legate înainte de a fi sacrificate. Ce ascunde „Peștera terorii”?

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?

Orașele mayașe, contaminate cu mercur. Descoperirea tulburătoare făcută de arheologi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase