Home » Istorie » Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.10.2022

Considerată a fi un dar de la zei, cacaua pentru vechii mayași era folosită nu doar ca monedă de schimb, ci și în ceremonii speciale și ritualuri religioase.

Cacao era la îndemâna și chiar controlată de către cei din eșaloanele superioare ale societății, de către regalitate. Eforturile anterioare de a depista cacao în ceramică s-au concentrat pe vase decorative, asociate cu contexte ceremoniale de elită, ceea ce a condus la presupuneri cu privire la modul în care a fost distribuită cacao și cine putea avea acces la ea.

Dar cum rămâne cu fermierii care cultivau cacao și cu unele comunități de oameni care trăiau printre aceste livezi? Cum rămâne cu populația generală?

Un nou studiu realizat de cercetătorii Anabel Ford și Mattanjah de Vries de la UC Santa Barbara răspunde acestor întrebări prin examinarea reziduurilor de cacao din ceramica antică.

Rezultatele lor, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, demonstrează că, de fapt, cacaua era accesibilă populației generale și era folosită în cadrul unor sărbători la toate nivelurile societății.

Un dar de la zei?

,,Mult timp s-a presupus că pentru mayași cacao era o exclusivitate a elitei”, a declarat Ford, antropolog și director al Centrului de Cercetare Mesoamericană de la UC Santa Barbara, care de 40 de ani efectuează cercetări asupra orașului antic mayaș El Pilar.

,,Acum știm că nu este așa. Consumul de cacao era un lux accesibil tuturor. Era o cerință a ritualurilor asociate cu acesta”.

Pentru a testa exclusivitatea consumului de cacao, lucrarea examinează 54 de cioburi de ceramică arheologică.

Provenind din El Pilar – situat între Belize și Guatemala -, cioburile pot fi urmărite în contexte civice și rezidențiale din perioada clasică târzie, reprezentând o secțiune transversală a vechilor locuitori mayași. Studiul include o analiză chimică a acestor cioburi – în special a biomarkerilor pentru cacao: cafeină, teobromină și teofilină.

O exclusivitate a elitei?

În selecția ceramicii pe care să o testeze, Ford și de Vries au acordat prioritate vaselor din care probabil că se bea cacao. Ei au testat, de asemenea, boluri, borcane și farfurii. Toate tipurile de vase aveau dovezi de cacao.

,,Acest lucru a fost o surpriză la început”, a spus Ford, ,,dar gândindu-ne la prezența și înțelegând utilizările lor, bolurile ar fi bune pentru amestecare, borcanele ar fi potrivite pentru încălzirea băuturii (un preparat tradițional de cacao) și farfuriile adecvate pentru servirea alimentelor cu sosuri care pot conține cacao”.

,,Acum, că știm că prezența sa se regăsește în toate tipurile de vase, trebuie să înțelegem distribuția și utilizarea mai amplă a acestor forme importante de gospodărie”, a adăugat Ford, potrivit HeritageDaily.

,,Ceea ce este esențial în munca noastră este că datele pe care le-am colectat în zona El Pilar – Belize River pun accentul pe gospodăriile obișnuite și nu doar pe centrul de elită. Cercetarea noastră deschide astfel calea identificării și distribuției”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Drogurile, nelipsite din ritualurile mayașilor. Ce substanțe foloseau?

Palatul din Palenque a fost inițial vopsit în roșu. Ce simbolizau pigmenții pentru vechii mayași?

Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor

Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase