Home » Istorie » Un flaut rar, făcut din os, a fost dezgropat de arheologii britanici

Un flaut rar, făcut din os, a fost dezgropat de arheologii britanici

Un flaut rar, făcut din os, a fost dezgropat de arheologii britanici
Flaut făcut din os, similar celui dezgropat în Kent. Foto: Profimedia
Publicat: 20.11.2022

Arheologii de la Cotswold Archaeology au descoperit un rar flaut făcut din os în timpul excavărilor din Herne Bay, Kent, Anglia.

Echipa excava un sit de 61 de hectare pentru pregătirea dezvoltărilor planificate la sud de Hillborough. Tăierea de șanțuri efectuată în 2021 a găsit caracteristici care datează din epoca târzie a bronzului și perioadele romane și alte dovezi ale activității medievale.

Săpăturile din 2022 au scos la iveală șanțuri și gropi, datarea locală a ceramicii sugerând activitate din epoca mijlocie-târzie a bronzului și până în perioada romană, probabil legată de un peisaj agricol cu o așezare în apropiere, relatează Heritage Daily.

O zonă plină de vestigii

O altă zonă a sitului conține gropi de stâlp cu o posibilă structură dreptunghiulară și dovezi de ocupație din perioada anglo-saxonă/medievală timpurie care sunt indicate de gropi și gropi de stâlp (niciun element dintre acestea nu formează o structură vizibilă). Echipa a identificat, de asemenea, două șanțuri care formează o incintă mare rectilinie nedatată, dar funcția acesteia nu a fost încă determinată.

În timp ce excavau o groapă medievală din incintă, arheologii au găsit un flaut făcut din os, rar, despre care se crede că este un „flaut fipple”, o clasă de instrumente care include reportofonul modern.

Un flaut făcut din os în urmă cu sute de ani

Flautul a fost sculptat cu pricepere dintr-o tibie de oaie/capră și are cinci găuri pentru degete în partea superioară și o gaură pentru degetul mare dedesubt. Cercetătorii sugerează că flautului i-ar putea lipsi muștiucul, dar altfel este complet și foarte bine conservat.

Ceramica medievală din groapă a fost datată în secolele al XII-lea – al XV-lea, ceea ce poate fi un indicator pentru datarea flautului până când se vor efectua studii ulterioare.

Un exemplu similar a fost descoperit în 1964 la Keynsham Abbey, din Somerset, care a fost asociat cu o monedă de la mijlocul secolului al XIV-lea. Alte exemple se găsesc în toată Europa, inclusiv în Anglia, de la: Winchester, Hampshire; Flaxengate, Lincoln; Coppergate, York; și o pereche de țevi de stuf din Ipswich, Suffolk.

Vă recomandăm să citiți și:

Arheologii dezvăluie sfere de piatră dintr-un joc de societate din Grecia Antică

Ihtiozaurii nu concurau pentru hrană, ci își împărțeau resursele

Napoleon Bonaparte: „Victoria aparține celor ce perseverează”

O ancoră antică a fost găsită pe fundul Mării Nordului. Cât de veche este?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase