Home » Istorie » Tyrannosaurus rex ar fi fost cu 70% mai mare decât sugerează fosilele, arată noi cercetări

Tyrannosaurus rex ar fi fost cu 70% mai mare decât sugerează fosilele, arată noi cercetări

Publicat: 25.11.2022

Nu există niciun dubiu că Tyrannosaurus rex (T. rex) a fost unul dintre cei mai mari și mai periculoși dinozauri care au pășit vreodată pe Pământ. Dar cât de mare a fost, mai precis, această bestie? Cercetătorii au încercat să răspundă la această întrebare într-o nouă investigație.

Paleontologii de la Muzeul Natural din Ottawa, Ontario, au estimat că cel mai mare T. rex ar fi putut să ajungă la o greutate de 15.000 de kilograme, făcându-l mai greu decât un autobuz școlar obișnuit, care cântărește în jur de 11.000 de kilograme. Oamenii de știință și-au prezentat rezultatele la conferința anuală a Societății de Paleontologie a Vertebratelor din Toronto.

În prezent, recordul pentru cel mai greu T. rex aparține unui specimen a cărui poreclă este „Scotty”, care cântărea 8.870 de kilograme în timpul vieții – la fel de mult cât un autovehicul Volkswagen Beetles 6.5, potrivit Live Science.

Cel mai mare T. rex „ar fi fost cu 70% mai mare”

Conform noului studiu, cel mai mare T. rex „ar fi fost cu 70% mai mare” decât Scotty.

„Asta dublează aproape mărimea unui T. rex”, a spus coautorul studiului, Jordan Mallon, cercetător științific și șef al departamentului de paleobiologie de la Muzeul Canadian al Naturii.

Ca să ajungă la această concluzie, cercetătorii au examinat mai întâi fosilele arhivate, care arată că aproximativ 2,5 miliarde de dinozauri T. rex au trăit cândva pe Pământ. Totuși, o mică parte – doar 32 de fosile adulte – au fost descoperite, oferindu-le cercetătorilor informații limitate.

Modelul dimensiunii celui mai mare T. rex nu coincide cu dovezile existente

Specialiștii s-au uitat la numărul populației și la media speranței de viață ca să creeze un model al celui mai mare Tyrannosaurus rex. Ei au luat, totodată, în considerare mărimea corpului, bazată pe dimorfismul sexual – diferențele de mărime ale animalelor, în funcție de sexul lor, în cadrul unor specii.

„Am construit două modele – unul prezintă zero dimorfisme, iar celălalt un dimorfism puternic. Dacă T. rex a fost dimorfic, estimăm că acesta a cântărit 24.000 de kilograme, însă respingem acest model, deoarece, dacă ar fi fost real, am fi găsit indivizi mai mari până acum”, a spus Mallon.

Folosind această informație, cercetătorii au putut să modeleze linia creșterii unui T. rex de-a lungul vieții sale și să estimeze cât de mare ar fi putut să crească un adult.

Fosilele actuale, insuficiente pentru determinarea exactă a imensității celui mai mare T. rex

Jordan Mallon a avertizat că, până când nu este găsit un T. rex a cărui mărime să fie comparabilă cu cea a modelului, concluziile studiului sunt pure speculații.

Investigația subliniază cât este de provocator pentru paleontologi să traseze concluzii cu privire la speciile de dinozauri pornind de la o arhivă de fosile foarte limitată.

„Nu știm prea multe despre dinozauri, din moment ce mărimile mostrelor sunt atât de mici. În momentul de față, nu ne apropiem nici pe departe de dimensiunea eșantionului necesar, mai ales în comparație cu alte specii de animale”, a spus Thomas Carr, un paleontolog specializat în vertebrate, de la Colegiul Carthage din Kenosha, Wisconsin.

Paleontologul, care a fost prezent în cadrul conferinței Societății de Paleontologie a Vertebratelor, a spus că T. rex ar fi fost mai are decât orice alt individ descoperit de cercetători.

Vă mai recomandăm și:

Impactul care a ucis dinozaurii a declanșat un „mega-cutremur” pe Terra

Dinozaurii au supraviețuit atunci când nivelul de CO2 era extrem de ridicat. De ce nu pot și oamenii?

Un crater din Africa de Vest sugerează că dinozaurii s-au confruntat cu mai mulți asteroizi uriași

Un asteroid uriaș a lovit Groenlanda la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase