Home » Istorie » Arheologii au descoperit rămășițe umane de la un sacrificiu într-o mlaștină antică

Arheologii au descoperit rămășițe umane de la un sacrificiu într-o mlaștină antică

Arheologii au descoperit rămășițe umane de la un sacrificiu într-o mlaștină antică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.12.2022

Rămășițele umane, găsite în timpul săpăturilor din Egedal, Danemarca, ar putea proveni de la un sacrificiu ritual, vechi de 5.000 de ani.

Rămășițele au fost descoperite de arheologii de la grupul muzeal ROMU, în timpul lucrărilor preliminare pentru construcția unui nou ansamblu de locuințe.

Locul, care a fost între timp drenat, era o mlaștină antică, unde cercetătorii au găsit oasele picioarelor, un pelvis și o parte a maxilarului inferior cu dinți încă păstrați, îngropate în turbă.

Acest lucru se datorează compoziției fizice și biochimice unice, care are o apă foarte acidă, o temperatură scăzută și o lipsă de oxigen.

Uciși și depozitați în mlaștini ca parte a unei tradiții culturale

Au fost descoperite și alte părți ale corpului, dar se aflau în afara stratului protector și sunt într-o stare de conservare precară.

Arheologii au găsit, de asemenea, rămășițe ale unui topor din silex și oase de animale în apropierea rămășițelor, însă nu au fost găsite dovezi fizice de sacrificiu uman, de exemplu sub forma unor răni după o execuție, scrie HeritageDaily.

„Descoperirea se înscrie într-o tradiție dovedită de îngropare rituală atât a obiectelor, cât și a oamenilor și animalelor în mlaștină”, a declarat arheologul ROMU, Emil Struve Winther.

Ce au mai găsit arheologii în mlaștina antică?

„Acest lucru a fost făcut pe scară largă de-a lungul timpurilor antice, iar aceasta este cel mai probabil o victimă a unui astfel de ritual. Descoperirile anterioare arată că este o zonă în care a avut loc o activitate rituală.”

Majoritatea covârșitoare a cadavrelor din mlaștini – inclusiv exemple precum Tollund Man, Grauballe Man și Lindow Man – datează din Epoca Fierului și au fost descoperite în nord-vestul Europei, în special în Danemarca, Germania, Țările de Jos, Marea Britanie, Suedia, Polonia și Irlanda.

Cadavrele din mlaștinile din Epoca Fierului prezintă, de obicei, o serie de asemănări, cum ar fi moartea violentă și lipsa hainelor, ceea ce i-a determinat pe arheologi să creadă că au fost uciși și depozitați în mlaștini ca parte a unei tradiții culturale răspândite de sacrificii umane sau executați ca infractori.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Scheletul unui bărbat medieval a dezvăluit că acesta a trăit cu două forme de nanism

O mutație a unei boli de oase, descoperită prin analiza unor schelete vechi de 1.000 de ani

Sute de schelete medievale, descoperite sub un magazin din Țara Galilor

Cea mai veche amputație din lume, găsită la un schelet din Neolitic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase