Home » Istorie » Sute de schelete medievale, descoperite sub un magazin din Țara Galilor

Sute de schelete medievale, descoperite sub un magazin din Țara Galilor

Sute de schelete medievale, descoperite sub un magazin din Țara Galilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 31.10.2022

Arheologii din Țara Galilor au scos la iveală scheletele de la peste 240 de persoane – dintre care aproximativ jumătate erau copii – într-un cimitir despre care ei cred că a făcut parte dintr-o mănăstire medievală.

Oamenii de știință au făcut descoperirea în timpul unor săpături în curs de desfășurare în ceea ce a fost cândva St. Saviour’s Priory, un loc sfânt fondat în 1256 de un ordin de călugări dominicani.

La începutul acestui an, arheologii din aceeași echipă au descoperit 17 schelete într-o altă secțiune a sitului, care se află în Haverfordwest, un oraș din comitatul Pembrokeshire din sud-vestul Țării Galilor. Deși se crede că cimitirul este asociat cu mănăstirea, nu era neobișnuit ca membrii comunității să fie înmormântați acolo pentru o taxă mică.

Saviour’s Priory, un loc sfânt, fondat de un ordin de călugări dominicani

„Era considerat cimitirul orașului”, a declarat pentru Live Science Fran Murphy, șefa serviciilor arheologice de la Dyfed Archaeological Trust, organizația care excavează sisitul

„A fost folosit timp de mulți ani, din secolul al XII-lea până în secolul al XVI-lea – toată lumea era îngropată acolo, nu doar călugării și frații. Oferă un instantaneu al comunității”.

Frații care au trăit la St. Saviour’s erau cunoscuți sub numele de „frații negri”, datorită culorii ținutei lor, și adesea predicau învățăturile catolice pe străzi, devenind o parte vizibilă a comunității din jur.

Scheletele prezentau urme de traume

Dintre scheletele descoperite, mai multe „prezentau semne de traume, inclusiv răni prin înțepare în craniu”, a precizat Murphy. Cu toate acestea, ea a precizat că ar putea exista ,,multe cauze pentru asta” și că nu vor ști până când rămășițele nu vor fi supuse unor investigații suplimentare.

Cu toate acestea, se știe că zona a fost „asediată în 1405 de comandantul militar galez Owain Glyndŵr și ar putea fi victime ale acelui conflict”, potrivit BBC News.

Arheologii au găsit, de asemenea, mai multe cripte în cadrul cimitirului, inclusiv una care conținea rămășițele scheletice ale unei persoane „despre care credem că era preot”, a declarat Murphy.

„În mâinile sale ținea un castron de staniol deasupra unei farfurii cu model asemănător cu cel folosit în timpul împărtășaniei pentru a ține ostia”, a spus ea. „Această înmormântare în special indică vocația acelei persoane”.

Frații care au trăit la St. Saviour’s erau cunoscuți sub numele de „frații negri”

În timpul săpăturilor, Murphy și echipa sa au găsit, de asemenea, mai multe plăci de pardoseală ornamentate, despre care ei cred că ar putea fi rămășițele unei foste biserici care se afla pe acest sit.

St. Saviour’s a rămas operațională până în secolul al XVI-lea, când coroana a vândut proprietatea în urma divizării dintre Henric al VIII-lea, regele Angliei și Țării Galilor, și Biserica Catolică, se arată într-un comunicat.

„Credem că, în timpul dizolvării mănăstirii, în anii 1500, biserica de lângă ea a fost demolată”, a spus Murphy, „dar nu suntem siguri când s-a întâmplat asta cu exactitate”.

Pe lângă cimitir, fostul pridvor adăpostea și o serie de clădiri, inclusiv dormitoare, scriptoriumuri (camere dedicate scrisului și manuscriselor), grajduri și un spital, scrie Live Science.

Mai recent, în acest loc a funcționat Ocky White, un mare magazin deținut la nivel local, care s-a închis în 2013, după mai bine de un secol de activitate.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre

Marcarea mormintelor cu cristale, o practică a oamenilor preistorici

Oasele umane, folosite ca bijuterii preistorice. Ce au descoperit arheologii în 177 de morminte?

Zeci de morminte, însoțite de „certificatele de deces“, scoase la lumină la Gabal El Haridi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase