Home » Istorie » O „fântână a dorințelor” din Epoca Bronzului a fost găsită de arheologii din Bavaria

O „fântână a dorințelor” din Epoca Bronzului a fost găsită de arheologii din Bavaria

O „fântână a dorințelor” din Epoca Bronzului a fost găsită de arheologii din Bavaria
Sursa foto: Oficiul de Stat Bavarez pentru Protecția Monumentelor
Publicat: 18.01.2023

Arheologii din Bavaria, Germania, au dezgropat o fântână din lemn veche de 3.000 de ani, plină cu peste 100 de artefacte care datează din Epoca Bronzului. 

Spre deosebire de „fântânile dorințelor” din zilele noastre, în care oamenii aruncă o monedă și își pun o dorință, obiectele din această fântână au fost plasate acolo în „scopuri ritualice”, în ceea ce este acum orașul bavarez Germering, potrivit Live Science.

Printre artefacte se numără peste 70 de vase de lut bine conservate, inclusiv numeroase boluri, cești și oale decorative care erau folosite la ocazii speciale și nu drept „veselă simplă de zi cu zi”.

„Fântâna dorințelor”, extrem de bine păstrată după 3.000 de ani

Arheologii au găsit, de asemenea, peste două duzini de ace de bronz pentru robe, o brățară, patru mărgele de chihlimbar, două spirale metalice, un dinte de animal montat și o lingură de lemn.

„Este extrem de rar ca o fântână să supraviețuiască atât de bine mai mult de 3.000 de ani. Pereții săi din lemn sunt complet conservați pe sol și parțial încă umeziți de apele subterane. Acest lucru explică, de asemenea, starea bună a descoperirilor din materiale organice, care sunt acum examinate mai atent. Sperăm că acest lucru ne va oferi mai multe informații despre viața de zi cu zi a coloniștilor din acea perioadă”, a declarat Jochen Haberstroh, arheolog la oficiul de stat bavarez pentru protecția monumentelor, în comunicatul citat.

Ritualuri menite să asigure o recoltă bună

Bazându-se doar pe conservarea excelentă a artefactelor, cercetătorii cred că sătenii au oferit, probabil, obiectele pentru „ritualuri de cult” și, astfel, acestea „au fost coborâte în fântână”, spre deosebire de actul modern de a arunca monede în apă, conform comunicatului.

„Acestea au fost concepute ca sacrificii pentru o recoltă bună”, a declarat Mathias Pfeil, conservator general al oficiului de stat bavarez pentru protecția monumentelor, în comunicatul citat.

Mai bine de 13.500 de artefacte din Epoca Bronzului

Săpăturile arheologice de la sfârșitul anului 2022 au fost efectuate înainte de construirea unui centru de distribuție în zonă. Începând cu 2021, arheologii au scos la iveală mai mult de 13.500 de artefacte datând din Epoca Bronzului și de la începutul Evului Mediu, în locul în care se desfășoară proiectul de construcție.

Obiectele din fântână sunt în prezent studiate de cercetători și, mai târziu anul acesta, artefactele vor deveni parte din colecția de la Muzeul de Știință din Germering.

Vă mai recomandăm și: 

O animație 3D dezvăluie cum erau construite podurile superbe din Evul Mediu

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

Cele mai recente descoperiri din Epoca Bronzului făcute în situl arheologic Sanxingdui

Schimbările climatice ar putea distruge artefactele de la Zidul lui Hadrian

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase