Home » Istorie » Cele mai recente descoperiri din Epoca Bronzului făcute în situl arheologic Sanxingdui

Cele mai recente descoperiri din Epoca Bronzului făcute în situl arheologic Sanxingdui

Cele mai recente descoperiri din Epoca Bronzului făcute în situl arheologic Sanxingdui
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.12.2022

O lucrare publicată de Universitatea Cambridge a dezvăluit cele mai recente descoperiri făcute în situl din Epoca Bronzului de la Sanxingdui, din Sichuan, China.

Sanxingdui, care înseamnă „movila celor trei stele”, a fost o importantă cultură din Epoca Bronzului în Guanghan-ul modern. Dovezi ale culturii au fost descoperite pentru prima dată în 1928, atunci când un fermier a găsit o mare cantitate de relicve de jad în timp ce draga un șanț de irigații.

Primele săpături au fost făcute în 1934, dar revelația unei culturi majore a fost dezvăluită în 1986, atunci când arheologii au găsit două gropi de sacrificiu, care conțineau peste 900 de artefacte din bronz, aur, jad și fildeș.

Descoperirile de atunci au fost datate în jurul anilor 2700 – 1000 î.Hr. și au oferit noi informații despre dezvoltarea metalurgiei, urbanismului și a culturii în China din Epoca Bronzului.

Săpăturile recente au scos la iveală obiecte din șase gropi

Din 2019, arheologii au continuat să sape în zona din jurul sitului Sanxingdui, incluzând părți ale sitului urban, zidurile Yueliangwan și Cangbaobao, situl Qingguanshan și cimitirul Renshengcun.

Studiile din cadrul Proiectului de protecție și moștenire a civilizației antice Shu au identificat în 2020 șase noi gropi și un număr mare de artefacte. Cele șase gropi, care măsoară între 3,5 și 20 de metri pătrați, sunt de formă dreptunghiulară și au fost găsite adiacente primelor două gropi, potrivit Heritage Daily.

La fața locului a fost construit un laborator pentru a conserva resturile organice și artefactele, în timp ce peste fiecare groapă au fost construite cabine special adaptate pentru a menține temperatura și umiditatea.

Sursa foto: Profimedia

Lucrarea descrie diferențele clare privind depunerea artefactelor. „Artefactele au fost îngropate în straturi evidente în gropile trei, patru, șapte și opt, cu preponderență fildeș în straturile superioare și artefacte de bronz în straturile inferioare. Groapa cu numărul cinci conținea predominant obiecte mici din aur și produse din fildeș, în timp ce groapa șase conținea un cufăr din lemn cu vopsea roșie produsă cu cinabru.”

Obiectele din bronz recuperate sunt predominant vase și figurine. Arheologii au găsit, de asemenea, ornamente din foiță de aur de forma unor dungi, cercuri și păsări, precum și o mască de aur din dinastiile Shang și Zhou.

Obiceiurile culturii Sanxingdui, înțelese mai bine

Cercetătorii au reușit să înțeleagă mai bine obiceiurile de sacrificiu ale culturii Sanxingdui datorită metodelor avansate folosite, precum și noile informații despre schimburile care au avut loc între câmpia Chengdu și câmpiile centrale.

„Pe măsură ce săpăturile avansează, diferențele sistematice dintre diferitele gropi, precum și cronologia lor precisă, vor deveni mai clare, permițându-ne să oferim o înțelegere din ce în ce mai detaliată a dinamicii culturii Sanxingdui și a modului în care aceasta se compară cu alte centre urbane contemporane din Epoca Bronzului din China timpurie”, se arată în lucrare.

Vă mai recomandăm și:

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

Dovezile arheologice care arată că Homo sapiens a înfruntat clima subcarpatică

Povestea neștiută a satului din Epoca Bronzului, îngropat de erupția vulcanului Vezuviu

Ce dezvăluie un sit arheologic din Toscana de Sud despre identitatea etruscilor?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase