Home » Istorie » Mumii de crocodil de dimensiuni impresionante, găsite într-un mormânt egiptean

Mumii de crocodil de dimensiuni impresionante, găsite într-un mormânt egiptean

Mumii de crocodil de dimensiuni impresionante, găsite într-un mormânt egiptean
Foto: Patri Mora Riudavets, EurekAlert
Publicat: 25.01.2023

Crocodilii au fost mumificați într-un mod unic în situl egiptean de la Qubbat al-Hawā în secolul al V-lea î.Hr. arată un studiu realizat de Bea De Cupere de la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale, Belgia, și de la Universitatea din Jaén, Spania, și colegii săi.

Animalele mumificate, inclusiv crocodilii, sunt descoperiri comune în siturile arheologice egiptene.

În ciuda faptului că există câteva sute de crocodili mumificați în colecțiile muzeelor din întreaga lume, aceștia nu sunt adesea examinați în detaliu.

În acest studiu, publicat în PLOS ONE, autorii oferă o analiză detaliată a morfologiei și a conservării a zece mumii de crocodil descoperite în morminte rupestre din situl Qubbat al-Hawā de pe malul vestic al Nilului.

Crocodilii au fost mumificați într-un mod unic

Mumiile au inclus cinci cranii izolate și cinci schelete parțiale, pe care cercetătorii au putut să le examineze fără a le desface sau a folosi scanarea CT și radiografia.

Pe baza morfologiei crocodililor, au fost identificate două specii: Crocodilii vest-africani și crocodilii de Nil, specimene cu o lungime cuprinsă între 1,5 și 3,5 metri.

Stilul de conservare al mumiilor este diferit de cel găsit în alte situri, mai ales că nu există dovezi de utilizare a rășinii sau de eviscerare a carcasei ca parte a procesului de mumificare.

Stilul de conservare sugerează o vârstă pre-Ptolemaică, ceea ce este în concordanță cu faza finală a utilizării funerare a Qubbat al-Hawā în timpul secolului al V-lea î.Hr, scrie EurekAlert.

Arheologii au identificat două specii de crocodil

Compararea mumiilor între siturile arheologice este utilă pentru a identifica tendințele în ceea ce privește utilizarea animalelor și practicile de mumificare de-a lungul timpului.

Printre limitările acestui studiu se numără lipsa ADN-ului antic și a radiocarbonului disponibile, care ar fi utile pentru a rafina identificarea și datarea rămășițelor.

Studiile viitoare care încorporează aceste tehnici vor informa în continuare înțelegerea științifică a practicilor culturale egiptene antice.

„Zece mumii de crocodil, inclusiv cinci corpuri mai mult sau mai puțin complete și cinci capete, au fost găsite într-un mormânt nedistrus la Qubbat al-Hawā (Aswan, Egipt). Mumiile se aflau în diferite stări de conservare”, au arătat autorii în lucrare.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Primele portrete de mumie găsite în ultimii 112 ani, descoperite la Fayoum

Mumii cu limbi de aur, scoase la lumină în Egipt. Ce simbolizează?

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Lipsa contactului cu lumina Soarelui poate ucide, dezvăluie mumia unui copil

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase