Home » Istorie » Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27.11.2022

Pentru mult timp, cercetătorii au crezut că egiptenii antici foloseau mumificarea ca mod de păstrare a corpurilor după moarte. Totuși, o expoziție de la Muzeul Universității Manchester din Anglia dezvăluie că nu a fost niciodată așa. În schimb, tehnica de înmormântare elaborată era, de fapt, o modalitate de a ghida decedatul spre divinitate.

Cercetătorii de la Muzeul Universității Manchester din Anglia evidențiază această concepție greșită comună ca parte a pregătirilor pentru o expoziție numită „Mumiile de aur din Egipt”, care va fi deschisă la începutul anului 2023.

Această nouă înțelegere a mumificării la egipteni contrazice în esență o mare parte din ceea ce li se predă studenților despre mumii, potrivit Live Science.

Cum s-a născut ideea că mumificarea egipteană ar putea păstra corpurile umane după moarte?

Așadar, cum a înflorit această concepție greșită atât de mult timp? Campbell Price, curator al departamentului muzeal pentru Egipt și Sudan, a spus că ideea occidentală a început odată cu cercetătorii victorieni care au stabilit în mod greșit că egiptenii antici își păstrau morții într-un mod similar cu cel în care ar fi conservat peștele. Raționamentul lor? Ambele procese conțineau un ingredient similar, anume sarea.

„Ideea era că păstrezi peștele pentru a-l mânca la un moment dat. Deci, victorienii au presupus că ceea ce se făcea cu corpul uman era același lucru ca și tratamentul pentru pește”, a spus Price.

Cu toate acestea, substanța sărată folosită de egiptenii antici diferă de sarea folosită pentru păstrarea peștilor. Cunoscut ca natron, acest mineral (un amestec de carbonat de sodiu, bicarbonat de sodiu, clorură de sodiu și sulfat de sodiu) era abundent în jurul lacurilor din apropierea Nilului și servea drept ingredient cheie în mumificare.

„Știm, de asemenea, că natronul era folosit în ritualurile din temple [și aplicat pe] statuile zeilor. A fost folosit pentru curățare. Uitați-vă la tămâie și smirnă – apar în povestea creștină a lui Iisus și au fost cadouri de la cei trei magi. În istoria egipteană antică, am descoperit că erau, de asemenea, cadouri adecvate pentru un zeu”, a declarat Price.

La fel ca egiptenii, egiptologii victorieni credeau, de asemenea, că cei decedați vor avea nevoie de trupurile lor în viața de apoi, ceea ce a adăugat și mai multă credibilitate înțelegerii greșite a practicilor de mumificare.

O expoziție a intențiilor inițiale de mumificare

„Nu a ajutat faptul că a existat o obsesie biomedicală care s-a născut din ideile victoriene despre faptul că ai nevoie de corpul tău complet în viața de apoi. Acest lucru includea îndepărtarea organelor interne. Cred că asta are, de fapt, un înțeles ceva mai profund… și este vorba practic de transformarea corpului într-o statuie divină, deoarece persoana moartă a fost transformată”, a spus Price.

Arheologii găsesc adesea mumii așezate într-un sarcofag care arată chipul defunctului.

În cadrul expoziției, muzeul va expune o serie de măști funerare, portrete și sarcofage asociate cu înmormântările egiptene antice, oferind o dovadă suplimentară a intențiilor inițiale de mumificare.

Vă mai recomandăm și:

Un mormânt greco-roman care conținea 20 de mumii, descoperit de arheologi

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Acum poţi vizita mormântul unei regine din Egiptul Antic în mod virtual

Cleopatra, regina egipteană care a sedus doi generali romani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase