Mâzgălituri găsite într-o carte veche de 1.300 de ani, descifrate cu ajutorul tehnologiei

25 02. 2023, 15:00
Sursa foto: Shutterstock

Cărți vechi de sute de ani, manuscrise și plăci imprimate prezintă, de cele mai multe ori, desene complicate, gravuri captivante, paragrafe misterioase și, uneori, chiar și mâzgălituri aparent fără sens.

În urmă cu aproape 1.300 de ani, o femeie a lucrat la o carte importantă, iar pe marginile acesteia, ea a gravat câteva litere și a desenat mai multe imagini simple și jucăușe. Însă autoarea nu a folosit cerneală, ci s-a bazat pe zgârieturi, așa că rezultatul a fost aproape invizibil pentru ochiul neformat. Și până anul trecut, nimeni nu a știut ce sunt acestea.

Cartea, datată în secolul al VIII-lea, este o copie a „Faptelor Sfinților Apostoli” din Noul Testament și se află, în prezent, în Biblioteca Bodleian din Oxford, Marea Britanie, notează BBC.

Gravuri misterioase, găsite la biblioteca din Oxford

În 2022, cercetătorul Jessica Hodgkinson de la Universitatea Leicester a decis să analizeze mai bine această carte, moment când a fost surprinsă să găsească o gravură misterioasă la pagina 18, chiar sub un text scris în limba latină. Literele identificate erau: EaDBURG BIREð CǷ….N – însă ultima parte părea a fi incompletă.

Ce puteau însă reprezenta acele litere? Hodgkinson s-a uitat mai atent și a observat că primul simbol era o cruce, urmată de cuvântul „Eadburg” – cel mai probabil, acesta era numele proprietarului cărții. Însă analizele ulterioare au dezvăluit că acele cuvinte au fost scrijelite în mod voit, cu o un instrument de scris similar stiloului, și pe alte patru pagini.

Oamenii de știință care au analizat cartea nu cunosc foarte multe informații despre autoare, însă ei bănuiesc că Eadburg a fost o călugăriță – sau chiar stareța unei comunități religioase la Minster-in-Thanet, în comitatul Kent din Marea Britanie.

Cuvintele următoare au fost, însă, mai enigmatice: ar putea să însemne „Bears cwærtern” – arhaism pentru cuvântul „închisoare”? Pasajul în limba latină, care însoțește cuvintele, descrie încarcerarea apostolilor, așa că, cel mai probabil, Eadburg a desenat o paralelă cu situația în care se afla ea însăși.

Mâzgăliturile din paginile vechi au uimit cercetătorii

Și mai bizar, echipa de cercetători a descoperit la alte pagini mai multe desene în care erau reprezentați oameni mici. De exemplu, pe una dintre marginile unei pagini, o figură pătrată, cu mâinile întinse pare, în viziunea cercetătorilor, o călugăriță. Alt desen prezintă o siluetă care își ține mâna pe chipul unui prieten cu o figură sumbră. Semnificația acestora este, în continuare, un mister.

Totuși, de ce autorii și-au scrijelit numele și au adăugat mâzgălituri haioase pe cărți?

În ce privește numele, explicația este simplă: a fost notat numele proprietarului, fără să fie mâzgălite toate paginile.

„Aceste manuscrise erau considerate sacre. Și, chiar dacă autorul a vrut să aibă propria amprentă pe ele, nici nu le-a vrut foarte evidente”, a explicat John Barrett, fotograful de la biblioteca Bodleian.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O „carte pierdută”, veche de 2.000 de ani, care descrie viața lui Alexandru cel Mare, descifrată cu Inteligența Artificială

Un papirus lung de 16 metri din Cartea Morților a fost descoperit la Saqqara

O carte incredibil de rară a lui Isaac Newton va fi vândută la licitație

Cartea Morților, un ghid al vieții de apoi în Egiptul Antic