Home » Știință » O „carte pierdută”, veche de 2.000 de ani, care descrie viața lui Alexandru cel Mare, descifrată cu Inteligența Artificială

O „carte pierdută”, veche de 2.000 de ani, care descrie viața lui Alexandru cel Mare, descifrată cu Inteligența Artificială

Publicat: 17.02.2023
O „carte pierdută”, veche de 2.000 de ani, care descrie viața lui Alexandru cel Mare, descifrată cu Inteligența Artificială
Sursa foto: Domeniu Public

O „carte pierdută”, veche de 2.000 de ani, care descrie dinastiile care i-au succedat lui Alexandru cel Mare, ar putea fi în cele din urmă descifrată la aproape două milenii după ce textul a fost parțial distrus în erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. și, secole mai târziu, predat lui Napoelon Bonaparte.

Cercetătorii au folosit învățarea automată, o ramură a Inteligenței Artificiale (AI) pentru a discerne cearneala abia vizibilă de pe pergamentul papirusului. Doar o mică parte din textul deteriorat poate fi citită momentan.

„Conține numele unui număr de dinaști și generali macedoneni ai lui Alexandru”, a spus Richard Janko, profesor universitar de studii clasice la Universitatea din Michigan, SUA. Janko a spus că textul include, de asemenea, „mai multe mențiuni despre însuși Alexandru”.

După moartea lui Alexandru cel Mare, imperiul său s-a destrămat

După ce Alexandru cel Mare a murit în 323 î.Hr., imperiul său s-a destrămat. Textul menționează generalii macedoneni Seleucus, care a ajuns să conducă o mare parte din teritoriul Orientului Mijlociu, și Cassander, care a condus Grecia după moartea lui Alexandru.

Cartea pierdută provine din Vila Papyri de la Herculaneum, un oraș care a fost distrus alături de Pompeii, atunci când vulcanul Vezuviu a erupt după începutul primului mileniu. Vila, numită după sulurile sale vaste de papirusuri, conține numeroase scrieri de la filosoful Philodemus (a trăit aproximativ 110 î.Hr. Până în 30 î.Hr.).

Aceste papirusuri au fost carbonizate atunci când vulcanul a erupt. La un moment dat, textul a fot găsit și încredințat lui Napoleon Bonaparte în 1804, iar acesta l-a donat Institutului Francez din Paris, acolo unde se află și în prezent.

Descifrarea textului cu Inteligența Artificială

Janko a studiat papirusul cu ajutorul unei echipe conduse de Brent Seales, directorul al Centrului pentru vizualizare și medii virtuale de la Universitatea din Kentucky, SUA.

Ca să descopere secretele papirusului, echipa lui Seales a folosit învățarea automată. Aceasta a instruit un program computerizat cum să detecteze cerneala pe papirusuri, permițându-i să analizeze sulurile antice cu tomografie computerizată (CT), care necesită mii de raze X pentru a crea imagini digitale 3D.

În timpul prezentării, Janko a observat că munca echipei dezvăluie tot mai mult text vizibil.

„Cu fiecare repetare a muncii sale (lui Seales), capacitatea de a citi mai multe dintre aceste fragmente devine din ce în ce mai bună de fiecare dată”, a spus Janko.

Autorul textului nu este cunoscut

Cu toate acestea, o mare parte din carte rămâne un mister. Autorul textului este necunoscut. De asemenea, nu este clar de ce se afla în interiorul vilei. Janko a remarcat că multe dintre textele din vilă au fost scrise de Philodemus și discută despre filosofie, nu despre istorie, potrivit Live Science.

Janko a subliniat că textul s-ar putea să fi fost împrumutat, fără să mai fie returnat. O posibilitate ar fi aceea că Philodemus însuși l-a folosit ca referință pentru a-și scrie lucrarea „despre regele bun conform lui Homer”, a declarat Jeffrey Fish, un profesor de la Universitatea Baylor din Texas, SUA.

În această lucrare, Philodemus compară regii care au domnit după Alexandru cu cei care au domnit anterior.

Vă mai recomandăm și: 

Dilema care îi contrariază pe istorici. A fost Alexandru cel Mare implicat în moartea tatălui său, Filip al II-lea?

Un papirus lung de 16 metri din Cartea Morților a fost descoperit la Saqqara

Oamenii de ştiinţă vor putea ”citi” ce se află pe papirusurile de la Herculaneum

Romanii din Herculaneum mâncau mai sănătos decât italienii din prezent

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase