Home » Istorie » Un papirus lung de 16 metri din Cartea Morților a fost descoperit la Saqqara

Un papirus lung de 16 metri din Cartea Morților a fost descoperit la Saqqara

Un papirus lung de 16 metri din Cartea Morților a fost descoperit la Saqqara
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.02.2023

Arheologii din Egipt au descoperit un papirus lung de aproape 16 metri, care conține secțiuni din Cartea Morților, reprezentată de textele funerare ale egiptenilor antici. Documentul care datează de acum mai bine de 2.000 de ani a fost găsit într-un sicriu dintr-un mormânt aflat la sud de Piramida în Trepte a lui Djoser de la necropola Saqqara.

Există multe texte din Cartea Morților, iar analiza noii descoperiri face lumină asupra vechilor tradiții funerare egiptene. Lucrările de conservare sunt deja finalizate, iar papirusul este în curs de traducere în limba arabă, potrivit Live Science.

Acesta este primul papirus complet care a fost descoperit la Saqqara în ultimii 100 de ani, potrivit secretarului general al Consiliului Suprem al Antichităților, Mostafa Waziry, conform unui comunicat de presă.

Ce este Cartea Morților?

Piramida în Trepte a lui Djoser a fost construită în timpul domniei faraonului Djoser (a domnit între aproximativ 2630 î.Hr. și 2611 î.Hr.) și a fost prima piramidă pe care au construit-o egiptenii. Zona din jurul piramidei în trepte a fost folosită pentru îngropări vreme de milenii. Sicriul în care a fost găsit papirusul datează într-adevăr din Perioada Târzie (circa 712 î.Hr. – 332 î.Hr.), a spus Zahi Hawass, fostul ministru al Antichităților din Egipt. Informații referitoare la cui a aparținut papirusul și la data sa precisă vr fi anunțate curând, a spus Hawass.

Cartea Morților este un nume modern dat unei serii de texte despre care egiptenii credeau că ajută morții să navigheze în lumea de dincolo, printre alte scopuri. Acestea au fost utilizate pe scară largă în timpul Noului Regat (aproximativ 1550 î.Hr. – 1070 î.Hr.).

Deși 16 metri reprezintă o lungime impresionantă, există și alte exemplare de papirusuri ale Cărții Morților de această lungime sau mai mari.

„Există multe manuscrise care ar putea fi similare ca lungime, dar manuscrisele de papirus ale textelor religioase egiptene antice pot varia destul de dramatic în lungime”, a declarat Foy Scalf, șeful arhivelor de cercetare de la Universitatea din Chicago, SUA.

Scalf a afirmat că există pergamente ale Cărții Morților care măsoară și 30 de metri lungime.

Al doilea papirus

Acesta pare să fie al doilea papirus care conține texte ale Cărții Morților, găsit la Saqqara în ultimul an.

În 2022, un papirus fragmentat, de patru metri, conținând texte din Cartea Morților, a fost găsit la Saqqara, într-un puț funerar din apropierea piramidei faraonului Teti (care a domnit între 2323 și 2291 î.Hr.). Pe document era înscris numele proprietarului, un bărbat pe nume „Pwkhaef”.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de arheologi de la Ministerul de Turism și Antichități al Egiptului. Papirusul descoperit recent va fi expus curând într-un muzeu egiptean.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii de ştiinţă vor putea ”citi” ce se află pe papirusurile de la Herculaneum

Pergamentul „Cartea morților”, lung de patru metri, descoperit într-un puț funerar din Egipt

Sute de mumii și piramida unei regine necunoscute, dezgropate lângă mormântul lui Tutankhamon

Mumificarea la egiptenii antici nu a fost niciodată menită să păstreze corpurile, dezvăluie o nouă expoziție

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase