Home » Istorie » Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia

Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia

Un manuscris medieval a dezvăluit numele unei femei misterioase din Anglia
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 15.12.2022

Cercetătorii au descoperit o serie de mâzgălituri și schițe secrete, care au fost incluse pe un manuscris medieval, cu mai bine de 1.200 de ani în urmă. Semnele ascunse, realizate fără cerneală, au fost găsite în paginile unei cărți medievale timpurii aflate la o bibliotecă a Universității Oxford din Anglia.

Cercetătorii cred că semnele reprezintă munca unei femei educate într-o perioadă în care doar elita putea să citească și să scrie. Multe dintre aceste mâzgălituri includ numele englezesc de femeie Eadburg, despre care cercetătorii cred că este identitatea persoanei care a făcut notițele.

În timp ce înțelesul schițelor aproape invizibile din paginile cărții nu este clar – în orice caz, acestea descriu o persoană cu brațe întinse, care se îndreaptă spre o altă persoană care ridică o mână ca și cum ar vrea să o oprească – cercetătorii cred că Eadburg și-a scris numele ca să evidențieze pasaje ale textului, o copie în limba latină a „Faptelor Apostolilor”, realizată în sudul Angliei între anii 700 și 750 d.Hr., potrivit Live Science.

Descifrarea manuscrisului, posibilă cu ajutorul metodelor tehnologice actuale

„În prezent, am identificat cinci cazuri în care numele lui Eadburg a fost scris în întregime pe cinci pagini diferite ale manuscrisului. Alte forme abreviate ale numelui, incluzând E, EAD sau EADB – au fost găsite pe marginile acestora și ale altor pagini de alte zeci ori”, a explicat Jessica Hodgkinson, doctorandă în istorie la Universitatea din Leicester, Marea Britanie.

Hodgkinson a reperat numele Eadburg, precedat de o cruce, în timp ce studia manuscrisul în biblioteca Weston, care este parte din bibliotecile Bodleian ale Universității Oxford. Manuscrisul a fost apoi studiat cu ajutorul tehnologiei imagistice.

Cercetătorii au dezvăluit cuvintele și desenele ascunse de pe manuscrisul rar folosind o metodă numită înregistrare stereo fotometrică, care examinează manuscrisul în diferite condiții de iluminare pentru a construi un model 3D al suprafeței sale.

Astfel de marcaje fără cerneală, cunoscute sub numele de „drypoint”, au fost descoperite și în alte manuscrise medievale timpurii, dar ele constau adesea doar în simple cruci pentru a evidenția secțiuni ale textului.

Dar adăugările lui Eadburg la manuscris sunt „neobișnuite și interesante”. „Includ numele unei femei de mai multe ori, inclusiv ca parte a unei inscripții mai lungi care ar fi putut fi scrisă în limba vernaculară engleză veche, alături de o serie de desene intrigante”, a spus Hodgkinson.

Un manuscris medieval

Nu este posibil să știm dacă Eadburg însăși a făcut însemnările, însă este scenariul cel mai probabil.

Ea crede că adăugările evidențiază domeniile care l-au intrigat pe scriitor.

„Inscripțiile au fost adăugiri intenționate și deliberate făcute de un cititor care a interacționat cu textul. Este mult mai puțin probabil ca acestea să fi fost mâzgălituri sau graffiti”, a adăugat Hodgkinson.

Cercetătorii speră să afle mai multe despre scrierile și desenele misterioase și poate chiar cine a fost Eadburg. Unul dintre candidați este o femeie pe nume Eadburg care a fost stareță a unei comunități religioase feminine la mijlocul secolului al VIII-lea, dar mai există cel puțin opt candidați.

Vă mai recomandăm și:

Manuscrisele lui Cioran și Eliade, cumpărate de Ministerul Culturii, expuse publicului

Noi descoperiri la templul lui Demeter din Creta. Ce artefacte au scos la lumină arheologii?

Un manuscris al lui Nostradamus, furat în urmă cu 15 ani, a fost restituit Italiei

CIA a publicat documente secrete vechi de aproape un secol

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase