Home » Istorie » Un copil din Epoca de Piatră, îngropat cu pene de pasăre, fibre de plante și blănuri

Un copil din Epoca de Piatră, îngropat cu pene de pasăre, fibre de plante și blănuri

Un copil din Epoca de Piatră, îngropat cu pene de pasăre, fibre de plante și blănuri
Sursa foto: Tom Bjorklund/ EurekAlert
Publicat: 07.11.2022

Excavarea excepțională a unui sit funerar din epoca de piatră a fost realizată în Majoonsuo, situat în municipalitatea Outokumpu din estul Finlandei.

Săpătura a produs fragmente microscopice mici de pene de pasăre, fire de păr de câine și de mamifere mici, precum și fibre vegetale. Descoperirile obținute în urma analizei solului sunt unice, deoarece materia organică se conservă foarte puțin în solul acid din Finlanda.

Studiul, condus de arheologul Tuija Kirkinen, a avut ca scop investigarea modului în care aceste materiale de origine vegetală și animală foarte degradate pot fi urmărite prin analiza solului.

În timpul Epocii de Piatră din Finlanda, persoanele decedate erau înmormântate în gropi în pământ. În mormintele din Epoca de Piatră din Finlanda s-au păstrat puține materii organice provenite de la obiectele create de om, dar se știe, pe baza siturilor funerare din regiunile învecinate, că în morminte au fost așezate obiecte din oase, dinți și coarne, precum și blănuri și pene.

Echipa de excavare a Agenției finlandeze pentru patrimoniu a examinat situl în 2018, deoarece a fost considerat ca fiind în pericol de distrugere.

Cele mai vechi fragmente de pene descoperite în Finlanda

Locul de înmormântare era situat sub un drum de nisip cu pietriș într-o pădure, cu partea superioară a mormântului parțial expusă. Inițial, situl a fost dat de gol de culoarea intensă a ocrului roșu. Ocrul roșu, sau pământul argilos bogat în fier, a fost folosit nu numai la înmormântări, ci și în arta rupestră din întreaga lume.

În cadrul săpăturilor arheologice de la locul de înmormântare au fost găsiți doar câțiva dinți ai defunctului, pe baza cărora se știe că era vorba de un copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 10 ani.

În plus, în mormânt au fost găsite două vârfuri de săgeată transversale din cuarț și alte două posibile obiecte din cuarț. Pe baza formei vârfurilor de săgeată și a datării la nivelul țărmului, se poate estima că înmormântarea a avut loc în perioada mezolitică a Epocii Pietrei, cu aproximativ 6.000 de ani înainte de Era Comună.

Ceea ce a făcut ca săpătura să fie excepțională a fost conservarea aproape completă a solului provenit din mormânt. În total, au fost colectați 65 de saci cu probe de sol cu o greutate cuprinsă între 0,6 și 3,4 kilograme, de asemenea, au fost prelevate probe de comparație din afara mormântului.

Solul a fost analizat în laboratorul de arheologie al Universității din Helsinki. Materia organică a fost separată din probe cu ajutorul apei. În acest fel, fibrele și firele de păr expuse au fost identificate cu ajutorul microscopiei cu lumină transmisă și a microscopiei electronice.

Păr de câine sau de lup?

Din probele de sol, au fost identificate în total 24 de fragmente microscopice (0,2-1,4 mm) de pene de pasăre, majoritatea provenind din puf. Șapte fragmente de pene au fost identificate ca provenind din puful unei păsări de apă (Anseriformes). Acestea sunt cele mai vechi fragmente de pene găsite vreodată în Finlanda.

Deși originea pufului este imposibil de stabilit cu certitudine, este posibil ca acesta să provină de la haine confecționate din piei de păsări de apă, cum ar fi o parka sau o hanorac. Este, de asemenea, posibil ca, de fapt, copilul să fi fost așezat pe un pat de puf, scrie EurekAlert.

În afară de pene, au fost identificate 24 de fragmente de păr de mamifere, cu o lungime cuprinsă între 0,5 și 9,5 mm. Cele mai multe dintre firele de păr erau foarte degradate, ceea ce face ca identificarea să nu mai fie posibilă.

Cele mai frumoase descoperiri au fost cele trei fire de păr ale unui canin, probabil un prădător, găsite la fundul mormântului. Este posibil ca firele de păr să provină, de exemplu, din încălțăminte confecționată din piele de lup sau de câine. De asemenea, este posibil ca un câine să fi fost așezat la picioarele copilului.

Solul ascunde informații valoroase

„Câini îngropați împreună cu decedații au fost găsiți, de exemplu, la Skateholm, un celebru loc de înmormântare din sudul Suediei care datează de aproximativ 7.000 de ani”, spune profesorul Kristiina Mannermaa, de la Universitatea din Helsinki.

„Toate acestea ne oferă o perspectivă foarte valoroasă asupra obiceiurilor de înmormântare din Epoca de Piatră, indicând modul în care oamenii își pregăteau copilul pentru călătoria de după moarte”, spune Kirkinen.

De asemenea, au fost găsite trei fragmente de fibre vegetale, care se conservă deosebit de prost în solul acid finlandez. Fibrele erau ceea ce se numește fibre liberiene, ceea ce înseamnă că provin, de exemplu, din sălcii sau urzici.

La vremea respectivă, obiectul din care făceau parte ar fi putut fi o plasă folosită la pescuit, un cordon folosit pentru a fixa haine sau un mănunchi de sfori. Deocamdată, în Finlanda se mai cunoaște o singură descoperire de fibre liberiene datând din epoca mezolitică a pietrei: celebra plasă Antrea, expusă la Muzeul Național al Finlandei, împletită cu fibre liberiene de salcie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mormântul unui copil, vechi de 10.000 de ani, dezvăluie indicii despre familiile preistorice

Arheologii au descoperit locul unde a fost înmormântat Sfântul Nicolae

Mormântul lui Tutankhamon ar putea ascunde o ușă spre locul de veci al lui Nefertiti

Cele mai vechi rămășițe umane din nordul Germaniei, găsite într-un mormânt de incinerare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase