John Stith Pemberton, inventatorul Coca-Cola

19 03. 2023, 15:00

Zilnic, în peste 200 de țări din întreaga lume, sunt vândute aproape 2 miliarde de sticle de Coca-Cola. Cea mai populară băutură din istorie are o vechime considerabilă, aproximativ 137 de ani și, poate nu mulți știu, dar inițial a fost creată ca sirop medicinal și nu băutură răcoritoare. Câteva lucruri despre Coca-Cola și inventatorul său, în articolul care urmează.

Coca-Cola a fost creată de farmacistul american John Stith Pemberton (1831 – 1888) în 1886 în Atlanta, Georgia. Băutura a fost comercializată inițial ca un tonic medicinal pentru durerile de cap și oboseală, dar a devenit rapid populară ca băutură răcoritoare.

Numele „Coca-Cola” a fost inspirat de două dintre ingredientele sale principale, frunzele de coca și nucile de cola. Formula băuturii Coca-Cola este unul dintre cele mai bine păzite secrete din lume, rămânând un mister până astăzi.

Prima sticlă de Coca-Cola a fost vândută în 1899, compania devenind rapid un brand național. Logo-ul emblematic Coca-Cola, care prezintă scriptul unic al fonturilor „Spencerian” (folosite cu precădere între 1850 – 1925), a rămas în mare parte neschimbat de la crearea sa în 1887.

Pe lângă popularitatea sa ca băutură răcoritoare, Coca-Cola a fost prezentată și în numeroase filme, emisiuni de televiziune și campanii publicitare.

Despre creatorul băuturii Coca-Cola

John Stith Pemberton (8 iulie 1831 – 16 august 1888) a fost un farmacist și inventator american, creatorul celei mai populare răcoritoare din lume – Coca-Cola. Născut în Knoxville, Georgia, Pemberton a absolvit Colegiul Medical Reform din Georgia, iar în 1850, la vârsta de 19 ani, și-a primit licența în medicină.

Și-a început cariera ca ofițer al Armatei Confederate în timpul Războiului Civil American. După război, s-a mutat la Atlanta, unde a devenit interesat de domeniul farmaciei și a început să experimenteze folosind diferite ingrediente și formule.

Remediu pentru durerile lui Pemberton

Un detaliu semnificativ în povestea marii invenții este că în aprilie 1865, Pemberton, care fusese destul de grav rănit în zona pieptului, luptând în Războiul Civil American, în bătălia din Columbus, și având dureri insuportabile, devenind dependent de morfină, a făcut tot posibilul să găsească un alt remediu pentru a-și calma durerile care-l chinuiau. Astfel a apărut siropul ce avea să devină Coca-Cola, acel „tonic valoros pentru creier”, care promitea că „alungă migrenele și extenuarea și calmează nervii”.

Așadar, în 1886, Pemberton a creat un sirop de culoarea caramelului pe care l-a amestecat cu apă carbogazoasă pentru a obține o băutură răcoritoare. Deși inițial a comercializat băutura ca un tonic medicinal pentru dureri de cap, oboseală și alte afecțiuni, aceasta a devenit rapid destul de populară ca băutură răcoritoare și revigorantă. A numit-o băutura „Coca-Cola”, după două dintre ingredientele sale principale, frunze de coca și nucile de cola.

(Coca este o specie de plante care crește sub formă de arbuști ce ating până la 5 m înălțime. Planta este veșnic verde și are o scoarță de culoare roșie și flori gălbui din care se formează fructe roșii. Planta crește la altitudinea de 300-2000 m, pe versanții de est ai Anzilor Cordilieri din Peru, Bolivia și Columbia)

Atunci când i s-a cerut să-și descrie băutura populară, Pemberton a spus: „Este compuă dintr-un extract din frunze de coca peruană, cel mai pur vin și semințe de kola. Este cel mai bun dintre toate tonicele, ajutând digestia, oferind energie organelor de respirație și întărind sistemul muscular și nervos.”

Cola s-a vândut întâi în farmacii și sifonării

Pemberton a început prin a vinde Coca-Cola întâi în farmacia sa și la centrele de sifon, dar cum popularitatea acesteia creștea foarte repede, a început să o îmbutelieze și să o vândă în toată țara. Savoarea unică a băuturii Coca-Cola s-a datorat în parte formulei unice pe care a dezvoltat-o ​​Pemberton și care rămâne un secret bine păzit până în prezent.

Prietenul lui Pemberton, Frank Mason Robinson, a fost cel care a propus, de fapt, numele Coca-Cola, iar pe 8 mai 1886, prima sticlă de Cola a fost vândută la Jacob’s Pharmacy din Atlanta, Georgia.

Sănătatea lui Pemberton a devenit precară, acesta luptându-se cu o dependență de morfină pe care o dezvoltase după ce fusese rănit în timpul războiului civil. Dar în ciuda problemelor sale de sănătate, Pemberton a continuat să lucreze la dezvoltarea de noi produse și la comercializarea Coca-Cola. În 1888, a suferit un accident vascular cerebral și a murit la vârsta de doar 57 de ani.

Și-a vândut afacerea

Necrezând suficient în potențialul pe termen lung al noii sale băuturi, Pemberton și-a vândut încet proprietatea asupra mărcii și formula sa secretă.

Până la moartea lui, în 1888, John Stith Pemberton nu mai deținea nicio acțiune și nu mai avea nicio putere asupra afacerii pe care o începuse. Se spune că în ziua înmormântării sale, toate farmaciile din Atlanta au fost închise în timp ce proprietarii lor au participat la funeraliile celebrului farmacist și „nici o picătură de Coca-Cola nu a fost distribuită în oraș”.

După moartea lui John Pemberton, proprietatea Coca-Cola a ajuns să fie deținută de omul de afaceri Asa Griggs Candler (1851 – 1929), care a jucat un rol esențial în transformarea companiei într-un brand național. Sub conducerea lui Candler, Coca-Cola a devenit una dintre cele mai populare și recunoscute băuturi din lume, iar astăzi este vândută în peste 200 de țări și este considerată una dintre cele mai valoroase mărci din lume.

În câțiva ani, farmacistul din Atlanta, și mai apoi omul de afaceri Asa Candler, cumpărase toți partenerii din vechea companie a lui Pemberton și deținea controlul complet asupra Coca-Cola. Folosindu-și perspicacitatea ascuțită a afacerilor și marketingul agresiv, Candler a lansat Coca-Cola în drumul său spre a deveni marca numărul unu din lume…

Dar moștenirea lui Pemberton se extinde cu mult dincolo de invenția lui. A fost, de asemenea, un antreprenor creativ și inovator care a văzut potențialul unui produs nou și a avut viziunea de a-l aduce pe piață. Și poate dacă nu exista Războiul Civil în bătăliile căruia John Pemberton să fie grav rănit, nu ar fi existat nici această băutură pe care farmacistul a creat-o întâi sub formă de sirop medicinal care să-i aline durerile fizice.

Surse:

https://www.coca-cola.co.uk/our-business/faqs/how-many-cans-of-coca-cola-are-sold-worldwide-in-a-day

https://www.britannica.com/biography/John-S-Pemberton

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alexander Graham Bell, inventatorul telefonului. A fost împotriva căsătoriilor între surdo-muți

Inventatorul telefonului mobil crede că încărcătorul perfect pentru smartphone este chiar corpul uman

Ce părere are inventatorul World Wide Web despre criptomonede?

Șoareci cu testicule mai mari, după ce au consumat băuturi carbogazoase