Home » Istorie » Bijuterii medievale de aur și argint, îngropate în urmă cu 800 de ani, au fost descoperite în Olanda

Bijuterii medievale de aur și argint, îngropate în urmă cu 800 de ani, au fost descoperite în Olanda

Publicat: 07.04.2023

Un istoric din Olanda a descoperit cu ajutorul unui detector de metale bijuterii medievale de aur și argint, care au fost îngropate într-o mlaștină în urmă cu 800 de ani, probabil în timpul unui război. Tezaurul include patru accesorii de aur pentru urechi, două benzi de foiță de aur și 39 de monede de argint.

Un istoric a dat peste aceste bogății în 2021, în timp ce căuta cu un detector de metale în micul oraș nordic Hoodwoud, în regiunea Firesland de Vest. Acum, arheologii de la Muzeul Național Olandez de Antichități (Rijksmuseum van Oudheden) au datat comoara în Evul Mediu.

Bijuteriile somptuoase au aparținut probabil unei figuri medievale bogate și puternice, au declarat experții muzeului într-un comunicat.

„Nu existau bănci în Evul Mediu. Puneai ce aveai în pământ”

Bijuteriile de aur ca acestea aparțineau doar celor mai înalte clase sociale, așa că acestea ar fi putut aparține cuiva cu o mare bogăție și putere, poate chiar contesei de Olanda”, a declarat Lorenzo Ruijter, cel care a dezgropat comoara.

Monedele de argint au o varietate de stiluri, unele fiind produse la nivel local la începutul secolului al XIII-lea, iar altele purtând însemnele Sfântului Imperiu Roman de la sfârșitul anilor 1240. Aceste indicii coincid cu perioada războiului, ceea ce ar putea să explice de ce deținătorul a îngropat aceste posesiuni valoroase, potrivit Live Science.

„Cea mai nouă monedă este din 1247 sau 1248, ceea ce este foarte aproape de multe bătălii între fermierii independenți care cultivau solurile mlăștinoase din ceea ce era statul liber Firesland de Vest și diferiți conți ai Olandei, care revendicau pământul. Într-o astfel de perioadă de conflict constant și război, ai fi vrut să îți protejezi bunurile și banii. Nu existau bănci în Evul Mediu. Puneai ceea ce aveai în pământ”, a explicat Ruijter.

Obiecte care au aparținut unor persoane din cele mai înalte ranguri ale societății

„Avem de-a face cu obiecte care au aparținut unor persoane din cele mai înalte ranguri ale societății, posibil regi sau conți. Din păcate, nu avem nicio idee despre cât de mult valorau, pentru că nu avem nimic cu care să le comparăm. Nu știm nici dacă aveau vreo valoare sentimentală. Este greu de știut câte dintre aceste obiecte existau la acea vreme, deoarece aurul era un material des reciclat și tot ceea ce nu a fost îngropat va fi fost topit de foarte multe ori”, a precizat Annemarieke Willemsen, curator al colecțiilor medievale la Muzeul Național de Antichități din Olanda.

De aceea „o adevărată comoară medievală”, ca aceasta este o descoperire „foarte, foarte rară”, a spus Ruijter. „Tremuram de emoție. Nu-mi venea să cred după atâția ani de căutări. Este ireal să găsești ceva atât de important ca asta”, a spus istoricul, descriind momentul în care a dezgropat primele piese de aur și argint.

Vă mai recomandăm și: 

Comori antice care au fost furate și încă nu au fost returnate în țările lor de origine

Monede romane vechi, considerate false și descoperite acum 300 de ani în Transilvania, au fost autentificate

Oasele umane, folosite pentru a crea bijuterii în Epoca de Piatră

Schelet uman din Evul Mediu, găsit la o școală din Mediaș

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase