Home » Istorie » O colecție ornamentală de bijuterii din aur a fost descoperită în Egipt

O colecție ornamentală de bijuterii din aur a fost descoperită în Egipt

O colecție ornamentală de bijuterii din aur a fost descoperită în Egipt
Sursa foto: Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt
Publicat: 24.12.2022

O colecție de bijuterii din aur a fost descoperită în timpul unor săpături la cimitirul din orașul antic Tell El-Amarna de către o echipă arheologică egipteano-engleză. 

Necropola a fost locul înmormântărilor din orașul Amarna, construită în 1436 î.Hr. Orașul a fost ridicat pentru a servi drept capitală a faraonului Akhenaten, al zecelea conducător de la sfârșitul celei de-a Optsprezecea Dinastii, potrivit Heritage Daily.

Akhenaten, numit inițial Amenhotep IV, a abandonat religiile tradiționale, politeiste ale Egiptului și a introdus, în schimb, cultul atenismului. Acesta era centrat pe zeul Aten și reprezentat sub forma unui disc solar.

Akhenaton, „regele eretic”

În timpul primei etape a domniei sale, Akhenaten a urmat tradițiile de cult faraonice stabilite, dar a ridicat rapid profilul atenismului ca religie de stat, construind temple și sanctuare ale lui Aten în orașe din Egipt.

După moartea sa, succesorii lui s-au întors la zeitățile tradiționale și s-au distanțat ei înșiși de atenism. Akhenaten a fost discreditat, iar în relatările contemporane se face referire la acesta ca la „inamicul” sau „acel criminal”. Totodată, istoricii îl citează adesea drept „regele eretic”.

Bijuteriile unei femei din vremea domniei lui Akhenaton, descoperite de arheologi

Proiectul Amarna investighează necropola de la Amarna din 2005, cu săpături în curs de desfășurare susținute de cercetătorii unei misiuni arheologice conduse de Universitatea din Cambridge la Tel El-Amarna din 1977.

În timpul săpăturilor de la Cimitirul din Deșertul de Nord de la Amarna, arheologii au descoperit o femeie tânără înfășurată într-o rogojină textilă și din fibre vegetale. Aceasta a fost înmormântată purtând un colier cu pandantive în formă de petale și trei inele realizate din aur și steatită (piatră de săpun), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Antichităților și Turismului din Egipt.

Femeia a fost așezată într-un mormânt mic cu puț și cameră, alături de alte câteva morminte, care datează din timpul celei de-a 18-a dinastii (1550-1292 î.Hr.), în jurul perioadei de domnie a lui Akhenaton.

Unul dintre inele este decorat cu imaginea lui „Bas”, care, împreună cu omologul său feminin Beset, este o divinitate egipteană antică, venerată ca protector al gospodăriilor și, în special, al mamelor, al copiilor și al nașterilor. Mai târziu, Bas a ajuns să fie considerat apărătorul a tot ce este bun și dușmanul a tot ce este rău.

Vă mai recomandăm și: 

Zeiță egipteană antică, descoperită într-o așezare străveche din Spania

Tatuaje misterioase, descoperite pe corpurile femeilor din Egiptul antic. Ce simbolizează?

Ce ascundeau faraonii Egiptului antic în interiorul piramidelor?

Cleopatra, regina egipteană care a sedus doi generali romani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase