Home » Istorie » Cea mai veche șa din piele, găsită în mormântul unei femei din China

Cea mai veche șa din piele, găsită în mormântul unei femei din China

Cea mai veche șa din piele, găsită în mormântul unei femei din China
Foto: Patrick Wertmann et al., Archaeological Research in Asia, 2023
Publicat: 31.05.2023

Arheologii au dezgropat o şa de cal elaborată, posibil cea mai veche șa din piele găsită vreodată, dintr-un mormânt din nord-vestul Chinei.

Șaua, conservată timp de până la 2.700 de ani în deșertul arid, a fost descoperită în mormântul unei femei la un cimitir din Yanghai, în bazinul Turpan din regiunea autonomă Xinjiang Uygur din China. Femeia era îmbrăcată într-o haină de piele, pantaloni de lână și cizme scurte de piele și avea „o șa de piele așezată pe fese ca și cum ar fi fost așezată pe aceasta”, potrivit unui studiului publicat în jurnalul Archaeological Research in Asia.

Cea mai veche șa din piele, compusă din două perne din piele de vacă umplute cu un amestec de paie și păr de căprioară și de cămilă, a fost realizată între 724 și 396 î.Hr., conform datării cu radiocarbon.

Cine a confecționat cea mai veche șa din piele?

Aceasta ar putea preceda șeile cunoscute de la sciți, călăreții nomazi, războinici din stepa eurasiatică de vest și centrală, care au interacționat cu grecii și romanii antici. Cele mai timpurii șei de la sciți par să dateze dintre secolele al V-lea și al III-lea î.Hr. și au fost găsite în regiunea Munților Altai din Siberia Rusă și în estul Kazahstanului.

„Acest lucru plasează șaua Yanghai la începutul istoriei fabricării șeilor”, a declarat autorul principal al studiului, Patrick Wertmann, arheolog la Universitatea din Zurich (Elveția).

Se crede că mormintele de la Yanghai provin de la oameni din cultura Subeixi, care au ocupat bazinul Turpan acum aproximativ 3.000 de ani. Cultura poartă numele unui alt cimitir de morminte din apropierea orașului modern Subeixi, aflat la aproximativ 50 de kilometri nord-est de Yanghai, notează Live Science.

Arheologii cred acum că caii au fost domesticiți ca animale de turmă în urmă cu până la 6.000 de ani. Dar cele mai vechi dovezi sugerează că aceștia au fost păstrați pentru lapte și carne; călăria ar fi apărut abia cu 1.000 de ani mai târziu.

Cum arătau primele șei?

Primii călăreți foloseau covorașe prinse de spatele cailor cu curele. Sculpturile arată cavaleri asirieni cu astfel de echipamente pentru cai în secolul al VII-lea î.Hr.

Arheologii nu știu exact când au fost inventate șeile „adevărate”, dar probabil că au fost dezvoltate de călăreții din Asia Centrală pe la mijlocul mileniului I î.Hr., ceea ce ar face ca șaua Yanghai să fie cea mai veche șa din piele, a spus Wertmann.

Dezvoltarea șeilor a început „atunci când călăreților a început să le pese mai mult de confort și de siguranță, dar și de sănătatea cailor. Șaua i-a ajutat pe oameni să călătorească pe distanțe mai lungi, ceea ce duce la o mai mare interacțiune între diferite popoare”, a spus el.

Atât șeile scitice timpurii, cât și șaua Yanghai, au suporturi distincte, care îi ajută pe călăreți să mențină o poziție fermă și să se ridice în șa, de exemplu, atunci când trag o săgeată. De asemenea, primele șei nu aveau scară, a spus Wertmann.

Cea mai veche șa din piele a fost folosită de o femeie

Subeixi aveau arme, echipament pentru cai și haine similare cu sciții și ar fi putut să fi avut contact cu aceștia în regiunea Munților Altai, au scris autorii studiului. Dar, în timp ce sciții erau nomazi, călăreții Subeixi erau probabil păstori care aveau grijă de turmele de animale din bazinul Turpan.

Arheologul biomolecular Shevan Wilkin, de la Universitatea din Zurich, care nu a fost implicată în studiu, a declarat  că nivelul extraordinar de conservare al șeii Yanghai sugerează că în apropiere ar putea fi găsite și alte șei, poate chiar mai vechi.

Poziția femeii îngropate așezată pe șa sugerează că aceasta era o călăreață desăvârșită.

Descoperirea schimbă ce se știa despre călărit

Birgit Bühler, arheolog la Universitatea din Viena, care nu a fost implicată în studiu, a declarat că descoperirea într-un mormânt obișnuit este „dovada că femeile participau călare la activitățile de zi cu zi ale păstorilor”.

Descoperirea contrazice relatările istorice tradiționaliste care asociază călăria cu războiul între elite.

Vă recomandăm să citiți și:

Locul biblic cunoscut drept Armaghedon există cu adevărat

20 de cadavre decapitate au fost descoperite la o piramidă mayașă a morții

Prințesele antice și imperiul care au dus la construirea Marelui Zid Chinezesc

Șase sicrie egiptene antice, sigilate timp de mii de ani, au fost deschise

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase