Home » Istorie » Prințesele antice și imperiul care au dus la construirea Marelui Zid Chinezesc

Prințesele antice și imperiul care au dus la construirea Marelui Zid Chinezesc

Prințesele antice și imperiul care au dus la construirea Marelui Zid Chinezesc
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.04.2023

Femeile de elită, probabil prințese, au jucat un rol crucial în menținerea unității Xiongnu, unul dintre primele imperii nomade din estul stepei eurasiatice, sugerează un nou studiu. 

Xiongnu, care s-ar putea să se fi numărat printre strămoșii mongolilor, au format o confederație de popoare nomade care au controlat o mare parte din Asia Centrală, din Kazahstanul de astăzi până în Mongolia, din secolul al II-lea î.Hr. până în secolul I d.Hr. Dar se cunosc puține lucruri despre aceste femei, cu excepția unor arhive chinezești și a unor studii genetice recente, bazate pe ADN-ul antic provenit de la rămășițe îngropate, a spus Bryan Miller, arheolog la Universitatea din Michigan, SUA, potrivit Live Science.

„Acesta a fost un imperiu cu o diversitate genetică extremă. Să te numești Xiongnu în acea vreme însemna să te numești participant la acest imperiu masiv”, a spus Miller.

Prințesele nomade

Miller este unul dintre autorii principali ai unui nou studiu care explorează genetica rămășițelor găsite în mormintele Xiongnu de la poalele Munților Altai din sud, în apropiere de ceea ce ar fi fost frontiera imperială.

Cercetarea a fost publicată în revista Science Advances.

Testele ADN efectuate în două cimitire Xiongnu au arătat că persoanele înmormântate în cele mai mari morminte erau femei strâns înrudite cu oameni din inima Imperiului Xiongnu – în mijlocul Mongoliei moderne – a căror genetică era deja cunoscută.

Femeile au fost îngropate cu obiecte funerare importante, inclusiv discuri ornamentale din aur, bronz și echipament ecvestru. Dar ADN-ul antic al rămășițelor din mormintele mai mici a arătat o diversitate genetică mult mai mare, sugerând că acele persoane proveneau adesea din regiuni îndepărtate ale imperiului – din regiunea Mării Negre până în estul Mongoliei, a declarat Miller.

Această descoperire sugerează că familiile de elită care controlau Imperiul Xiongnu își trimiteau probabil femeile la granițe pentru a consolida alianțele politice cu elitele locale. Miller a observat că cele mai speciale înmormântări au fost oferite doar acestor femei de elită, care par să fi fost implicate în politica regiunilor relativ îndepărtate.

„Ele sunt reprezentantele clanului imperial, care a condus imperiul. Aveți aceste alianțe matrimoniale care se întind pe tot imperiul, chiar și în aceste comunități locale”, a spus el.

Miller a spus că aceste femei de elită și-au păstrat statutul înalt pe tot parcursul vieții, fapt reflectat în înmormântările lor speciale. Acest lucru a sugerat că era participante active la plan, și nu doar uneltele rudelor lor masculine.

Imperiul antic Xiongnu

Principala sursă de informații despre Xiongnu provine din documentele chinezești, potrivit cărora aceștia erau văzuți ca niște dușmani străini de-a lungul granițelor de nord și vest ale Chinei.

Într-adevăr, numele de Xiongnu este considerat a fi un termen peiorativ, deoarece caracterele sale chinezești însemnau și „sclav feroce”.

Miller a spus că unele dintre primele fortificații ale ceea ce a devenit mai târziu Marele Zid Chinezesc au fost construite în încercarea de a opri raidurile Xiongnu în teritoriile chinezești.

În cele din urmă, Xiongnu au fost divizați de războaie civile. Unele grupuri au devenit tributari ai statelor chineze, în timp ce altele au fost cucerite de alte popoare de stepă.

Vă mai recomandăm și: 

Femeile din Cuba vor putea să boxeze oficial pentru prima dată în istorie

Ziua care a marcat începutul unuia dintre cele mai mari imperii din istoria lumii

5 informaţii esenţiale despre Mesopotamia, locul unde au apărut primele culturi şi imperii ale lumii

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase