Home » Istorie » Alexander Hamilton, una dintre cele mai influente figuri din istoria americană

Alexander Hamilton, una dintre cele mai influente figuri din istoria americană

Alexander Hamilton, una dintre cele mai influente figuri din istoria americană
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.08.2023

Om de stat american, politician, jurist, comandant militar, avocat, bancher și economist, Alexander Hamilton (11 ianuarie 1757 – 12 iulie 1804) a fost unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite.

A fost interpret și promotor influent al Constituției SUA, fondatorul sistemului financiar al națiunii, al Partidului Federalist, al Pazei de Coastă a Statelor Unite, al ziarului New York Post și una dintre personalitățile cu cele mai progresiste mentalități din perioada sa.

Alexander Hamilton s-a opus cu desăvârșire sclaviei și comerțului cu sclavi, susținând emanciparea, educarea și înrolarea lor în armata revoluționară în lupta contra britanicilor.

Hamilton a fost un politician cu viziuni naționaliste

Hamilton a fost un politician cu viziuni naționaliste și de modernizare accelerată a țării, care și-a imaginat viitorul Statelor Unite ale Americii ca o națiune puternic industrializată.

„S-ar putea să nu trăiesc să văd gloria noastră. Dar mă voi alătura cu plăcere luptei. Și când copiii noștri vor spune povestea noastră, vor spune povestea acestei nopți.” – Alexander Hamilton

A jucat un rol vital în formarea Statelor Unite

Alexander Hamilton, una dintre cele mai influente figuri din istoria americană, a jucat un rol vital în formarea Statelor Unite așa cum le cunoaștem astăzi.

De la contribuțiile aduse Constituției și până la politicile sale economice revoluționare, impactul lui Hamilton asupra națiunii rămâne unul semnificativ.

  • Alexander Hamilton s-a născut în Charlestown, Nevis, în Indiile de Vest, la 11 ianuarie 1757, tatăl lui, James Hamilton, fiind un comerciant scoțian din St. Christopher, iar mama, Rachel Fawcett, jumătate britanică, jumătate franțuzoaică, provenintă dintr-o familie educată. Deși în copilărie și adolescență a traversat perioade dificile – a fost orfan de mamă la 11 ani și s-a confruntat cu greutăți financiare, datorită inteligenței și ambiției sale, Hamilton a reușit să răzbească și să-și croiască un drum glorios în viață.
  • Avea doar 12 ani când a început să lucreze, angajându-se ca funcționar într-un magazin universal. Hamilton avea o minte ascuțită, ambiții mărețe și un talent scriitoricesc desăvârșit. Scria atât în engleză, cât și în franceză. În anul 1772, când un uragan a făcut ravagii în Indiile de Vest, Hamilton a scris un articol despre devastatorul moment pe care l-a publicat în Royal Danish American Gazette. Stilul i-a impresionat enorm pe editori, astfel încât au decis înființarea unui fond de subscripție pentru a-l trimite pe tânărul intelectual cu veleități de scriitor în America de Nord pentru o educație formală. Un an mai târziu, în 1773, Hamilton era student în cadrul King’s College (actuala Universitate Columbia), în perioada următoare dezvăluindu-și spiritul revoluționar, scriind și vorbind despre problemele politice care implicau guvernele britanic și cel american, susținând mișcarea de independență.  Punctele sale de vedere politice le-a popularizat prin pamflete anonime atât de bine scrise încât acestea îi fuseseră atribuite lui John Jay (unul dintre autorii Constituției, autorul a cinci dintre „The Federalist Papers” și primul președinte al Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite). Hamilton avea doar 17 ani la acea vreme.
  • Hamilton a servit ca ofițer în armata continentală în timpul Războiului de Independență american, demonstrând abilități excepționale de conducere și câștigând încrederea generalului George Washington.
  • Alături de James Madison și John Jay, Hamilton a redactat o serie de eseuri influente cunoscute sub numele de Documentele federaliste, scrieri cu rol esențial în susținerea ratificării Constituției Statelor Unite.
  • În calitate de prim secretar al Trezoreriei sub președintele Washington, Hamilton a pus în aplicare o viziune economică îndrăzneață și inovatoare. Politicile sale, care au inclus înființarea unei bănci naționale și promovarea industriei prelucrătoare, au pus bazele dezvoltării economice a Americii. Expertiza financiară a lui Hamilton a fost esențială în modelarea structurii economice a Statelor Unite. A conceput un plan de preluare a datoriilor statelor, a finanțat datoria națională și a creat un sistem de tarife și accize pentru a genera venituri.
  • Recunoscându-i abilitățile de lider, precum și talentul său extraordinar de a scrie, președintele Washington l-a promovat pe Hamilton la gradul de locotenent-colonel și a fost numit ajutor de tabără la 1 martie 1777. În vârstă de doar 20 de ani la acea vreme, Hamilton avea deja realizări remarcabile. Cu toate acestea, au existat cazuri în care politicile și acțiunile lui în calitate de secretar al Trezoreriei s-au confruntat cu critici și opoziție, atât din partea administrației lui Washington, cât și din partea adversarilor politici. Planurile economice ambițioase ale lui Hamilton, cum ar fi propunerea sa de înființare a unei bănci naționale, au stârnit controverse și dezbateri cu privire la amploarea puterii federale. În ciuda acestor dezacorduri, Washington a susținut în general viziunea și politicile lui Hamilton, iar relația lor profesională a rămas intactă până la retragerea lui Washington de la președinție în anul 1797. După ce Washington a părăsit mandatul, Hamilton a continuat să se implice în politică urmărindu-și propria agendă politică,nu întotdeauna conformă cu opiniile lui Washington.
  • La 14 decembrie 1780, Alexander Hamilton s-a căsătorit cu Elizabeth Schuyler, fiica lui Philip Schuyler, un general din Războiul de Independență, și a lui Catherine Van Rensselaer Schuyler. Atât familia Schuyler, cât și familia Rensselaer erau familii foarte bogate și proeminente din New York. Căsnicia lui Hamilton cu Schuyler a fost una fericită, cuplul având opt copii.
  • În 1801, Hamilton a înființat New-York Evening Post, care a devenit ulterior New York Post. La acea vreme, ziarul, ale cărui politici reflectau ideile sale, a fost înfințat cu aproximativ 10.000 de dolari (echivalentul a 175.880 de dolari în 2022), bani proveniți de la un grup de investitori. Ziarul continuă să funcționeze și astăzi.
  • În august 1790, Hamilton a jucat un rol esențial în înființarea Gărzii de Coastă a Statelor Unite (denumirea din prezent). În calitate de prim secretar al Trezoreriei națiunii, a creat precursorul Gărzii de Coastă moderne pentru a combate contrabanda și a proteja interesele maritime. Revenue Marine, cum se numea de fapt, a fost redenumită în 1860 US Revenue Cutter Service, iar din 1915 a fost unită cu Serviciul de salvare al SUA.
  • Hamilton era susținător al unui guvern central puternic, pentru a menține stabilitatea și a promova creșterea economică. Ideile sale au intrat în conflict cu ale lui Thomas Jefferson. Alexander Hamilton devenise o voce importantă a federaliștilor care credeau că guvernul federal trebuie să fie puternic, de cealaltă parte, Thomas Jefferson, un republican, susținea că o putere prea mare în mâinile guvernului federal ar duce la tiranie.
  • În zorii zilei de 11 iulie 1804, a avut loc în Weehawken, New Jersey, cunoscutul duel Burr-Hamilton, între Aaron Burr, al treilea vicepreședinte al Statelor Unite, și Alexander Hamilton, primul și fostul secretar al Trezoreriei. Duelul a fost punctul culminant al unei rivalități acerbe care se dezvoltase între cei doi bărbați, ambii politicieni de profil înalt în America postcolonială. În timpul duelului, Burr l-a împușcat mortal pe Hamilton în abdomen, în timp ce Hamilton a tras într-o creangă de copac ce se afla deasupra capului lui Burr. Hamilton a murit a doua zi, la New York, la vârsta de 47 de ani. Odată cu moartea lui Hamilton, s-a încheiat și cariera politică a lui Burr, acesta fiind ținta unei dure campanii defăimătoare.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Alexander-Hamilton-United-States-statesman

https://www.history.com/topics/american-revolution/alexander-hamilton

Vă mai recomandăm să citiți și:

Honoré de Balzac, unul dintre cei mai mari și mai influenți scriitori. „Este ușor să stai și să observi, mai greu este să te ridici și să acționezi”

Charles Baudelaire, unul dintre cei mai influenți poeți ai secolului al XIX-lea

Isaac Asimov, autorul de SF care a influențat „Războiul Stelelor”. „Din păcate, oamenii cred prea puţin în coincidenţe”

Janet Sobel, pictorița ignorată care l-a influențat pe Jackson Pollock

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute!
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un satelit japonez
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”