Home » Știință » O boală străveche a reapărut în Statele Unite ale Americii

O boală străveche a reapărut în Statele Unite ale Americii

O boală străveche a reapărut în Statele Unite ale Americii
Ilustrație din 1887 cu piciorul unui bărbat ce suferea de scorbut. Credit foto: Domeniul Public/ Wikimedia
Publicat: 27.07.2023

Cu mult timp în urmă, pirații, exploratorii și marinarii erau afectați de o boală misterioasă care îi făcea să sufere o moarte lentă și dureroasă. Acum, această boală revine în forță.

Acum știm că această afecțiune, numită scorbut, este cauzată de lipsa vitaminei C, regăsită în principal în fructe și legume.

Printre primele simptome ale bolii se numără oboseala, greața și durerile articulare, dar mai târziu poate provoca umflarea gingiilor, vânătăi severe, deteriorarea părului și sângerări în articulații și mușchi. La copii, poate afecta oasele, provocând întârzieri în creștere. În cele mai grave cazuri, scorbutul poate duce la moarte din cauza unor complicații precum hemoragia internă.

O boală incredibil de ușor de tratat

Din fericire, scorbutul este incredibil de ușor de tratat – trebuie doar să creșteți cantitatea de vitamina C din dietă, scrie IFLScience.

Deși scorbutul a fost documentat pentru prima dată în 1550 î.Hr. de către egiptenii antici, este poate cel mai cunoscut pentru efectele pe care le-a avut asupra marinarilor din secolul al XVIII-lea.

Afecțiunea este cauzată de lipsa vitaminei C

Perioadele lungi petrecute pe mare au însemnat lipsa fructelor și legumelor proaspete, astfel încât boala a făcut ravagii printre pirați și a afectat grav Marina Regală Britanică, ai cărei marinari aveau mai multe șanse de a fi uciși de boli precum scorbutul decât de luptă.

De fapt, se crede că scorbutul a fost cea mai mare cauză a deceselor pe mare, depășind furtunile violente, naufragiile, luptele și alte boli la un loc.

Boala a afectat, de asemenea, diverși exploratori, cum ar fi cei din expediția Discovery a lui Robert Falcon Scott din 1901 în Antarctica, cea care a precedat expediția nefericită din 1910, care a dus la moartea sa.

Deși Scott se opunea sacrificării pinguinilor, echipa sa, afectată de scorbut, a descoperit că mâncarea de carne proaspătă de focă și de pinguin le putea ameliora simptomele.

Cea mai mare cauză a deceselor pe mare

Astăzi, scorbutul este întâlnit mai ales în țările în curs de dezvoltare, unde malnutriția este cea mai frecventă. Dar scorbutul pare să cunoască o reapariție în țările în care oamenii ar trebui să aibă acces la o mulțime de alimente bogate în vitamina C.

Această apariție este explorată într-un nou documentar intitulat Vitamania. Medicul Eric Churchill, care practică în Springfield, Massachusetts, și care apare în noul film, a explicat că numai echipa sa a diagnosticat între 20 și 30 de cazuri noi de scorbut în ultimii șase ani – un număr surprinzător de mare. Dar de ce?

„Mulți oameni care au dificultăți în a-și permite să mănânce au tendința de a opta pentru alimente bogate în grăsimi și calorii”, spune Churchill în documentar. „Dacă aveți un buget alimentar limitat, acestea sunt mesele care vă vor umple și vă vor satisface mai mult decât consumul de fructe și legume.”

Prin urmare, cei cu un statut socio-economic mai scăzut din cadrul țărilor bogate sunt cei care sunt afectați de această boală.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cine ar fi crezut? Ceașca ta de espresso poate preveni boala Alzheimer

O formă severă de boală hepatică ar putea fi inversată de scăderea rapidă în greutate

O formă misterioasă de boala vacii nebune a apărut în SUA

Un egiptolog ar fi contractat o boală misterioasă după deschiderea unui mormânt antic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase