Home » Istorie » Arheologii au scos la lumină mormântul unui copil, îngropat cu fața în jos, cu un lacăt împotriva vampirilor

Arheologii au scos la lumină mormântul unui copil, îngropat cu fața în jos, cu un lacăt împotriva vampirilor

Publicat: 09.08.2023

Arheologii de la Institutul de Arheologie al Universității Nicolaus Copernicus (NCU) au descoperit un copil îngropat cu fața în jos cu un lacăt triunghiular ,,anti-vampir”.

Descoperirea a fost făcută în apropierea satului Pnie, situat în Voievodatul Pomerania, în nordul Poloniei. Înmormântarea datează din secolul al XVII-lea.

Conceptul unui spirit sugător de sânge sau al unui demon care consumă carne umană a fost povestit în mitologia și în basmele populare din aproape toate civilizațiile de-a lungul secolelor.

La sfârșitul secolului al XVII-lea și în secolul al XVIII-lea, folclorul pentru vampiri, așa cum ni-l imaginăm noi, a luat amploare în tradițiile verbale și în tradițiile multor grupuri etnice europene.

Înmormântarea datează din secolul al XVII-lea

Ei erau descriși ca fiind revanșele unor ființe malefice, victime ale sinucigașilor, vrăjitoarelor, cadavre posedate de un spirit răuvoitor sau victime ale unui atac vampiric.

În secolul al XVIII-lea, observarea vampirilor în întreaga Europă de Est a atins apogeul, cu desele exhumări și practica înjunghierii pentru a ucide potențialii vampiri. Această perioadă a fost denumită în mod obișnuit ,,Controversa vampirilor din secolul al XVIII-lea”.

Înmormântarea copiilor era inițial îngropată cu fața în jos, ceea ce, conform ritualurilor din acea vreme, avea rolul de a determina defunctul să muște în pământ dacă era înălțat.

La o dată ulterioară, cea mai mare parte a rămășițelor a fost îndepărtată, rămânând doar partea inferioară a piciorului, care a fost încuiată cu un lacăt sub călcâi.

Controversa vampirilor din secolul al XVIII-lea

Potrivit doctorului Dariusz Polinski de la Universitatea Nicolaus Copernicus, lacătul a fost pus pentru a-i proteja pe cei vii de cei decedați și simboliza încheierea ultimei etape a vieții.

Lângă înmormântarea copilului, arheologii au mai găsit o groapă care conținea rămășițele a trei copii. În groapă se afla un fragment de mandibulă cu colorare verde, în care testele de compoziție elementară au arătat urme de aur, potasiu și cupru.

Cercetătorii sugerează că, de fapt, colorarea a fost cauzată de o poțiune care a fost preparată pentru a trata ,,vampirismul”, în timp ce cimitirul mai larg a fost probabil un loc de înmormântare pentru persoanele respinse de societate, atât în timpul vieții, cât și după moarte, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mormântul antic sculptat în stâncă ce a ajuns să fie dat uitării

Mormântul unui vizitiu, vechi de 3.000 de ani, a fost găsit în Siberia

O femeie declarată moartă din cauza cancerului s-a trezit în drum spre înmormântare

Cea mai veche șa din piele, găsită în mormântul unei femei din China

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase