Home » Istorie » Ching Shih, frumoasă, faimoasă și periculoasă. Femeia care a terorizat Marea Chinei de Sud și a avut în subordine peste 80.000 de bandiți ai apelor

Ching Shih, frumoasă, faimoasă și periculoasă. Femeia care a terorizat Marea Chinei de Sud și a avut în subordine peste 80.000 de bandiți ai apelor

Ching Shih, frumoasă, faimoasă și periculoasă. Femeia care a terorizat Marea Chinei de Sud și a avut în subordine peste 80.000 de bandiți ai apelor
Sursa foto: Domeniu Public
Publicat: 13.01.2024

Ching Shih a fost una dintre cele mai renumite femei pirat din lume și unul dintre cei mai puternici și de succes pirați din istorie. Născută la începutul secolului al XIX-lea în China (nu se cunosc datele exacte ale nașterii și morții ei) „Văduva lui Cheng” – așa cum se traduce numele ei – a condus, scriu analele istoriei, peste 1800 de corăbii la bordul cărora se aflau în jur de 80.000 de oameni.

Shih a fost activă în special în prima jumătate a anilor 1800, flotele comandate de ea terorizând și dominând Marea Chinei de Sud

Ching Shih era o prostituată într-un bordel plutitor din orașul Canton (în prezent, al treilea oraș din China cu putere economică). Datorită frumuseții ei și a personalității pe care o avea – se spune că era o femeie echilibrată, deșteaptă, ospitalieră – Shih a devenit celebră în zonă și căutată de tot felul de oameni bine poziționați – curteni regali, comandanți militari și negustori bogați.

Iubită de figuri regale și căsătorită cu un pirat

Ca femeie care oferea plăceri trupești și-a cunoscut și soțul, Zheng Yi, un pirat de temut care a operat în Marea Chinei de Sud în timpul dinastiei Qing. Zheng Yi, precum clienții care se perindau de obicei prin patul lui Ching, fusese captivat de frumusețea ei, dar mai ales de abilitatea femeii de a comunica și de a-i influența pe cei cu care intra în contact.

Ching Shih reușea să afle de la bărbații cu care se culca informații și secrete importante. Deși cei doi s-au căsătorit, nu sunt clare condițiile în care au făcut-o și asta pentru că datele privind acest episod sunt contradictorii – unele rapoarte afirmă că ea ar fi acceptat de bunăvoie cererea în căsătorie, altele că a refuzat și, drept urmare, ar fi fost răpită de oamenii lui Zheng Yi.

Ce este cert, Ching Shih i-a impus o condiție lui Yi pentru a-l accepta ca soț. Și anume, să îi acorde 50% din veniturile sale și, de asemenea, controlul parțial al flotei sale de pirați. Zheng Yi a fost de acord.

Despre Dinastia Qing

Dinastia Qing a fost ultima dinastie imperială din China căreia i-a succedat Republica Populară Chineză în 1912. A fost al cincilea cel mai mare imperiu din istoria lumii, până la începutul secolului al XX-lea, atunci când liderii săi au fost dominați de tulburările rurale, de puterile străine agresive și de fisurile și slăbiciunile militare.

A ajuns liderul piraților după decesul soțului ei

După moartea soțului ei, Ching Shih, care a fost cunoscută și sub numele de Zheng Yi Sao, a preluat flota care se aflase în subordinea lui și care era, de fapt, o coaliție formată din mai multe grupuri de pirați care operau în Marea Chinei de Sud, extinzând-o și transformând-o într-una dintre cele mai mari și mai puternice organizații de pirați din istorie.

La nici două săptămâni de la moartea lui, Zheng Yi a anunțat că se va căsători cu fiul ei adoptiv, ceea ce s-a și întâmplat.

Când a devenit comandantul piraților, Ching Shih, dovedindu-și abilitățile de lider strategic și inteligent,  a stabilit un cod de conduită strict pentru flota sa de pirați, cunoscut sub numele de „Codul lui Ching Shih”. Acest cod era constituit din reguli și reglementări care vizau comportamentul piraților, cum ar fi interdicția de a fura de la localnici, de a evita violența inutilă împotriva prizonierilor și de a pedepsi infracțiunile grave cu moartea. Încălcarea acestor reguli ducea adesea la pedepse severe, inclusiv la execuție.

Sub conducerea lui Ching Shih, flota piraților a crescut și a devenit o forță impresionantă și de temut, formată din sute de nave și zeci de mii de pirați devenind la acea vreme cea mai mare și mai organizată forță navală.

Pirații lui Ching Shih au terorizat Marea Chinei de Sud, atacând și jefuind nave comerciale, orașe de coastă și chiar impunând taxe asupra întreprinderilor locale în schimbul protecției împotriva raidurilor lor. Ei controlau efectiv porțiuni semnificative din regiunile de coastă.

Vânătoarea de pirați

Activitățile abuzive ale flotei lui Ching Shih și controlul asupra rutelor comerciale maritime au atras în cele din urmă atenția forțelor navale chineze și britanice astfel că în 1810 guvernul Qing a lansat o campanie navală masivă împotriva flotei ei, dar fără prea mare succes. Forțele lui Shih s-au dovedit a fi remarcabil de rezistente, pirații reușind să respingă atacurile și chiar să captureze unele dintre navele guvernului.

Cu toate că umilise forțele guvernamentale, flota lui Ching Shih a fost atacată și devastată în cele din urmă de navele marinei portugheze, ceea ce a dus la decizia lui Shih de a se retrage „din serviciu” în 1810, după trei ani de notorietate și acceptând o ofertă de amnistie din partea guvernului chinez.

Condițiile de capitulare au fost destul de blânde cu pirații. Acestora li s-a permis să păstreze tot ce prădaseră înainte și mulți dintre pirați au primit locuri de muncă în cadrul armatei și al guvernului chinez. Mai târziu, fiul adoptiv al lui Ching Shih, Cheung Po, a devenit căpitanul marinei din Guangdong a dinastiei Qing. În schimb, pirații, în frunte cu Ching Shih, s-au predat încetând orice activitate de piraterie.

Afaceri cu jocuri de noroc

Se cunosc destul de puține lucruri despre viața ei după piraterie, ceea ce se știe însă fiind că după retragerea din activitatea care i-a adus faimă, bani și putere, Ching Shih a deschis o casă de jocuri de noroc și a dus o viață relativ liniștită și confortabilă.

Ching Shih a murit la vârsta de 69 de ani în Macau (pe coasta sudică a Chinei, la 60 km vest de Hong Kong), înconjurată de cei doi copii ai ei, un băiat și o fată pe care îi făcuse cu al doilea soț, fiul adoptiv. Astăzi, se spune că descendenții ei conduc întreprinderi similare de jocuri de noroc și bordeluri în aceeași zonă, iar prin intermediul filmelor, televiziunii și al folclorului este amintită ca fiind unul dintre cei mai înfricoșători și de succes pirați din istorie.

„A fost, indiscutabil, cel mai mare pirat care a trăit vreodată”, este de părere Laura Sook Duncombe, autoarea cărții „Pirate Women: Prințesele, prostituatele și corsarii care au dominat cele șapte mări”. „A piratat mult timp. A făcut sume enorme de bani. S-a predat de bunăvoie, dar și-a păstrat banii și a trăit restul zilelor în libertate, reușind astfel să nu fie ucisă de reprezentanții guvernului, așa cum a fost cazul lui Barbă Neagră”. (Edward Teach, mai cunoscut sub numele de Barbă Neagră, a fost un pirat englez care a acționat în Indiile de Vest și pe Coasta de Est a coloniilor britanice din America de Nord. Moartea lui Barbă Neagră a avut loc în timpul unei bătălii cu forțele navale britanice conduse de locotenentul Robert Maynard, bătălie ce a avut loc în apropiere de Ocracoke Inlet, în largul coastei Carolinei de Nord).

Surse:

https://www.historyhit.com/the-dynasties-that-ruled-china-in-order/

https://www.historyhit.com/facts-about-ching-shih-chinas-pirate-queen/

https://www.atlasobscura.com/articles/ching-shih-chinese-female-pirate

Vă mai recomandăm să citiți și:

Erou sau ignorant? Richard Phillips, căpitanul american răpit de pirații somalezi

Giuseppe Garibaldi, eroul revoluționar al Italiei. A avut 8 copii și a inspirat crearea unor biscuiți englezești

Ruinele de pe o insulă din Pacificul de Sud, atât de ciudate încât l-au inspirat pe H.P. Lovecraft

De ce este ziua de vineri 13 atât de temută? Cum a apărut superstiția care a inspirat o societate secretă

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de plină încât vreau mai mult”
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții mele în care sunt atât de ...
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Cărți scoase de pe rafturile Bibliotecii Naționale a Franței deoarece ar conține arsenic
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Amendă uriașă după o ceartă pe social media
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l va omorî în bătaie
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?