Home » D:News » Tensiunile continuă în Marea Chinei de Sud

Tensiunile continuă în Marea Chinei de Sud

Tensiunile continuă în Marea Chinei de Sud
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.12.2023

Autoritățile filipineze l-au convocat pe ambasadorul Chinei la Manila pentru a protesta față de „hărțuirile repetate” din Marea Chinei de Sud, în contextul în care tensiunile privind această cale navigabilă strategică sunt departe de a fi soluționate.

Ministerul de Externe al Filipinelor a informat că l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Manila pentru a protesta față de „hărțuirile” din Marea Chinei de Sud, în contextul în care tensiunile geopolitice de lungă durată continuă privind această cale navigabilă strategică, scrie Reuters.

Manila a cerut Chinei să ordone navelor sale să renunțe la ceea ce consideră că sunt acțiuni ilegale și manevre periculoase împotriva navelor filipineze și să înceteze să mai intervină în activitățile legitime ale Filipinelor, a precizat ministerul într-o declarație.

„Acțiunile navelor chineze… sunt ilegale și încalcă libertatea de navigație”

Subsecretarul de stat pentru afaceri externe Ma. Theresa Lazaro a transmis protestul față de manevrele chinezești care au dus la o coliziune și față de folosirea tunurilor de apă împotriva navelor filipineze care trimiteau provizii trupelor staționate pe o navă de război de la Second Thomas Shoal.

„Acțiunile navelor chineze în zona economică exclusivă a Filipinelor sunt ilegale și încalcă libertatea de navigație”, a arătat ministerul. De asemenea, acesta a protestat și față de utilizarea de către China a tunurilor de apă împotriva a trei nave ale Biroului de pescuit care intenționau să ducă petrol și alimente pescarilor de lângă țărmul Scarborough.

Statele Unite și Marea Britanie și-au exprimat sprijinul pentru Filipine și au condamnat acțiunile Chinei, care revendică suveranitatea asupra celei mai mari părți a Mării Chinei de Sud, un canal de comerț naval extrem de important, care înseamnă ca și cifră medie anuală peste 3 trilioane de dolari. În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a declarat că pretențiile Chinei nu au un temei juridic.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase