Home » Istorie » Test de cultură generală. Ce oraș din Europa este autorizat președintele SUA să invadeze?

Test de cultură generală. Ce oraș din Europa este autorizat președintele SUA să invadeze?

Publicat: 25.03.2024

Iată o întrebare care vă va face să ridicați din sprâncene: ce oraș din Europa este autorizat președintele SUA să invadeze?

Ce oraș din Europa este autorizat președintele SUA să invadeze? Este vorba despre orașul Haga.

În 2002, Congresul Statelor Unite a adoptat o lege care îi permite președintelui să folosească forța militară pentru a invada Haga dacă un cetățean american este judecat de Curtea Penală Internațională a orașului, potrivit Britannica.

Ce oraș european este autorizat președintele SUA să invadeze și de ce?

Președintele american George Bush a semnat în data de 3 august 2002 Legea Protecției Membrilor Serviciului American din 2002, care este destinată să intimideze țările care ratifică tratatul pentru Curtea Penală Internațională (CPI). Noua lege autorizează folosirea forței militare pentru a elibera orice cetățean american sau aliat al SUA care este reținut de către Curte, care se află în Haga. Această prevedere, denumită „clauza de invazie în Haga”, a provocat o reacție puternică din partea aliaților SUA din întreaga lume, în special în Țările de Jos.

În plus, legea prevede retragerea asistenței militare a SUA din țările care ratifică tratatul CPI și restricționează participarea SUA la menținerea păcii Națiunilor Unite dacă Statele Unite nu obțin imunitate de urmărire penală. În același timp, aceste prevederi pot fi anulate de președinte din motive de „interes național”, scria Human Rights Watch la data respectivă.

Democrații fragile

„Statele care au ratificat acest tratat încearcă să consolideze statul de drept. Administrația Bush încearcă să le pedepsească pentru asta”, a declarat atunci Richard Dicker, directorul Programului de Justiție Internațională de la Human Rights Watch.

Dicker a subliniat că mulți dintre cei mai mari susținători ai CPI sunt democrații fragile și țări care ies din crizele de drepturi ale omului, cum ar fi Sierra Leone, Argentina și Fiji.

Vă recomandăm să citiți și:

Gregory Peck, una dintre cele mai mari vedete de cinema din anii 1940 – 1970. „Credința îți dă o forță interioară și un sentiment de echilibru”

Larry Page, cofondatorul Google, al 8-lea cel mai bogat om din lume. „Niciodată nu pierzi un vis, el doar ia forma unui hobby”

Leonard Nimoy, actor, poet, fotograf, regizor. „Logica este începutul înțelepciunii și nu sfârșitul”

Debbie Reynolds, „mama Prințesei Leia”, a murit cu inima frântă. „Există magie în fiecare fir, nasture și fundă”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase